On sairasta säästää sotesta

3.5.2018 klo 08:10 Kolumnit Asmo Maanselkä

Mitä tapahtuisi, jos sote-lakeja ei hyväksyttäisi eduskunnassa? Monissa maakunnissa, kuten Keski-Suomessa, ollaan jo pitkällä valmisteluissa. Päijät-Hämeessä, Keski-Pohjanmaalla, Etelä-Karjalassa ja Pohjois-Karjalassa kustannukset on jo saatu hallintaan, vaikka sote-lakeja ei ole edes hyväksytty.

Herääkin huoli. Valuuko tehty työ hukkaan, jos lakipaketit kaatuvat eduskunnassa? Ei valu. Maakuntien suunnitelmat voidaan toteuttaa kuntayhtymäpohjaisena ratkaisuna, samoin kuten ne ovat pyörineet tähänkin asti.

Sote-lakien hyväksyntä voi sotkea jo tehdyn hyvän työn. Miten niin? Lait sisältävät arvaamattomia kustannuspaineita, kuten Kela-korvausten lopettaminen siirtää hyvävaraiset järjestelmän piiriin, palkkaharmonisaatio voi tuoda satojen miljoonien kulut ja maakuntiin rakennetaan uusi byrokratian taso. Se ei tule halvaksi.

Kasassa ovat elementit, jotka Ruotsissa ovat johtaneet kustannusten nousuun. Sekava kasvupalvelukokonaisuus vie kunnilta mahdollisuuden itsenäiseen elinkeinopolitiikkaan, mikä haittaa erityisesti kaupunkeja.

Kapitaatiokorvauksen järjestäminen on uhka yksityisyydensuojalle ja epäonnistuessaan siitä tulee kansainvälisten firmojen rahastusautomaatti. Valinnanvapaus voi viedä resursseja nyt hyvin toimivilta kuntayhtymiltä.

Kasassa ovat elementit, jotka Ruotsissa ovat johtaneet kustannusten nousuun. Sekava kasvupalvelukokonaisuus vie kunnilta mahdollisuuden itsenäiseen elinkeinopolitiikkaan, mikä haittaa erityisesti kaupunkeja.

Kukaan ei tiedä, mikä on tulevaisuuden TE-toimisto. Kaiken kruunaa rahoitusleikkuri, joka jättää maakuntien resurssit vajaiksi. Sotesta voi tulla synonyymi byrokratialle, niukkuudelle, jonoille, huonolle hoidolle ja säästölinjalle. Kuntien patistelu yhteistyöhön on ollut tuloksekasta. Suomi oli ykkössijalla 35 eurooppalaisen maan kustannustehokkuus-vertailussa ja kuudennella sijalla sairaanhoidon laadussa. Tämä työ voidaan nyt pilata eduskunnassa.

 

• Kirjoittaja Asmo Maanselkä on Kristillisdemokraattien puoluesihteeri. Hän on kirjoittanut kirjan Kannustava perusturva, jonka sähköisen version voi ladata täältä

 

Ylös