Maakunta-ja eduskuntavaalien yhdistäminen toisi lisäaikaa soten valmisteluun

22.5.2018 klo 13:12 Politiikka Samuli Rissanen

– Maakuntavaalit ja eduskuntavaalit voitaisiin hyvin yhdistää pidettäviksi samaan aikaan ensi vuonna. Tämä antaisi 3-4 kuukauden lisäajan vastuulliselle SOTE-työskentelylle, KD:n metropolityöryhmä ehdottaa.

Työryhmä vetoaa hallituksen ja eduskunnan päättäjiin lisäajan saamiseksi soten valmisteluun. Erityisen tärkeää aikalisä olisi pääkaupunkiseudun kannalta.

Maakuntavaalit ja eduskuntavaalit voitaisiin metropolityöryhmän mukaan yhdistää ja järjestää samanaikaisesti ensi vuonna.

Maakuntavaalit ja eduskuntavaalit voitaisiin metropolityöryhmän mukaan yhdistää ja järjestää samanaikaisesti ensi vuonna.

– Tämä antaisi 3-4 kuukauden lisäajan vastuulliselle SOTE-työskentelylle.

Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunginvaltuustot pitivät sotesta poikkeuksellisen yhteisistunnon viikko sitten.

Valltuustojen yhteislausunnon mukaan maakunta- ja sote-uudistuksella on paljon vahingollisia vaikutuksia kasvavien kaupunkien taloudelle, palveluille ja investointikyvylle. Kaupunkien päähuoli on ollut pitkään se, että uudistus ei ota huomioon pääkaupunkiseudun erityispiirteitä.

Kristillisdemokraatit muistuttivat valtuustojen yhteisistunnossa, että sote-uudistuksen alkuperäiset tavoitteet eli terveyserojen kaventaminen, hoitoon pääsyn nopeutuminen, integraation parantaminen ja kustannusten hillintä olivat unohtuneet matkan varrelle eikä edes kustannusten hillintä toteudu.

Maakuntiin rakennettaisiin ainoastaan uusi byrokratian taso, mikä ei sekään tule halvaksi.

Myös lainsäädännön aikataulua eduskunnassa pidetään aivan liian tiukkana.

– Uudistus pitäisi muokata jo tehdyn valmistelutyön pohjalta parlamentaarisesti uudelleen siten, että myös Uudenmaan 1,7 miljoonan asukkaan alueen erityispiirteet huomioidaan, KD:n varapuheenjohtaja ja Vantaan kaupunginvaltuutettu Tiina Tuomela vaati yhteisvaltuuston kokouksessa.

 

Ylös