Liikkumalla pienennät riskiä sairastua syöpään

22.5.2018 klo 11:00 Kotimaa KD Lehti

Riittävän liikunnan, terveellisen ravinnon ja painonhallinnan avulla voidaan ehkäistä vähintään kolmannes yleisimmistä syövistä.

Euroopan syöpäviikolla muistutetaan, että jokainen voi itse vaikuttaa riskiin sairastua syöpään. Syöpäviikkoa vietetään perjantaista 25. toukokuuta  seuraavaan torstaihin 31. toukokuuta.

Säännöllinen kuntoliikunta on tehokas tapa pienentää syöpäriskiä. Liikunta nopeuttaa ruoansulatusta, jolloin haitallisille, syöpää aiheuttaville aineille jää vähemmän aikaa imeytyä elimistöön.

Vähintään seitsemän tuntia viikossa liikkuvilla vaihdevuosien jälkeinen rintasyöpäriski on noin 10 prosenttia pienempi verrattuna vähiten liikkuviin. Paksusuolen syövän riski säännöllisesti liikkuvilla on noin 25 prosenttia pienempi.

Liikunta vaikuttaa myös keuhkojen toimintaan, energiatasapainoon ja painonhallintaan. Vaikutus ulottuu myös immuunivasteeseen eli elimistön puolustusjärjestelmään infektioita vastaan, hormoneihin ja DNA-muutoksiin.

Liikunnalla on suora vaikutus jopa syöpäkasvaimeen tai sen esiasteeseen. Liikkuminen vähentää paksunsuolen syövän, kohtusyövän, rintasyövän, eturauhassyövän sekä mahdollisesti haimasyövän vaaraa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että syöpään sairastumiseen vaikuttavat myös sattuma ja perimä.

Käypä hoito -suosituksessa on todettu, että ylipaino lisää riskiä sairastua ainakin kymmeneen eri syöpätyyppiin.

Vähintään seitsemän tuntia viikossa liikkuvilla vaihdevuosien jälkeinen rintasyöpäriski on noin 10 prosenttia pienempi verrattuna vähiten liikkuviin. Paksusuolen syövän riski säännöllisesti liikkuvilla on noin 25 prosenttia pienempi.

– Mitä enemmän liikkuu, sitä pienempi syövän riski on. Kaikki liikunta on kuitenkin hyväksi unohtamatta arkiliikuntaa ja kaiken kaikkiaan vähentämällä passiivista elämäntapaa, sanoo Syöpäjärjestöjen kehittämispäällikkö Virve Laivisto.

Liikunta vähentää myös syöpien uusiutumista sekä pidentää potilaiden elossa oloaikaa erityisesti rintasyövän, suolistosyövän, eturauhassyövän ja munasarjasyövän osalta.

Liikunta auttaa sairaudesta selviytymistä. Useiden tutkimusten mukaan liikunnan on todettu piristävän potilaan oloa ja vähentävän uupumusta, myös hoitojen aiheuttamat muut sivuoireet vähenevät. Päivittäisellä liikunnalla saa suojaa syövän uusiutumiselta ja liikunta vähentää syöpään sairastuneiden kuolleisuutta jopa 30 prosenttia, mikä johtuu osittain siitä, että liikunta auttaa myös painonhallinnassa.

Puolen tunnin käveleminen päivittäin vähentää painonnousua, joka joillain syöpäpotilaalla aiheutuu hormoni- ja kortisonihoidoista. Mitä paremmassa fyysisessä kunnossa sairastunut on, sitä paremmin hän jaksaa myös raskaita hoitoja.

 

Pääsihteeri Sakari Karjalainen kannustaa liikkumaan patikoimalla Turusta Helsinkiin

Syöpäjärjestöjen pääsihteeri Sakari Karjalainen juhlii 60-vuotissyntymäpäiväänsä kävelemällä Syöpärekisterin johtajan Nea Malilan, emeritusprofessori Eero Vuorion ja Suomalaisen kirjallisuuden seuran pääsihteerin Tuomas Lehtosen kanssa kuuluisan Kuninkaantien Turusta Helsinkiin.
Kävelytempauksella kerätään varoja kotimaiselle syöpätutkimukselle.
Kävelijöitä voi kannustaa ja kirittää lahjoituksella kävelijöiden keräyspottiin. oma.syopasaatio.fi/oma-kerays

Syöpäjärjestöjen kurssitarjottimella on runsaasti erilaisia teemakursseja

Syöpäjärjestöt tarjoaa syöpään sairastuneille ja heidän läheisilleen kuntouttavaa toimintaa sekä toiminnallisia teemakursseja, joissa painopiste on luovassa toiminnassa ja liikunnassa.
Syöpäjärjestöjen tarjoamat, syöpäpotilaille ja heidän läheisilleen tarkoitetut kurssit täydentävät julkisia palveluita.
Tieto kursseista löytyy verkkosivulta: https://www.kaikkisyovasta.fi/hoito-ja-kuntoutus/kuntoutuskurssit/
Ylös