Essayah jätti eriävän mielipiteen pankkipaketista: ”Italian pankit eivät ole kunnossa, ei hyvä!”

23.5.2018 klo 16:20 Uutiset Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah on jättänyt eriävän mielipiteen hallituksen ja suuren valiokunnan linjauksiin pankkipaketista. – Italian pankit eivät taatusti ole kunnossa, ei hyvä, Essayah kommentoi ratkaisuaan KD-lehdelle.

Eduskunnan suuri valiokunta käsitteli tänään kokouksessaan pankkipakettia, joka on tulevan EU:n valtiovarainministereistä koostuvan Ecofin-neuvoston pääaiheena. Ecofinin on määrä kokoontua perjantaina.

Pankkipaketti eli pankkien vakavaraisuussääntelyyn ja kriisinratkaisulainsäädäntöön liittyvät esitykset kytkeytyvät keskusteluun pankkiunionin syventämisestä.

– Hallitus ja nyt suuri valiokunta linjasi, että olisikin mahdollista rahoittaa siirtymäajan aikana mahdolliset rahaston varat ylittävät ”kuprut” julkisista rahoista eli jäsenvaltioista. Ei hyvä

Suuren valiokunnan keskustelussa päähuomio kiinnittyi yhteistä kriisinratkaisumekanismia koskeviin ehdotuksiin.

Ecofinin kokoukseen matkaavan valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan Suomelle keskeistä on pankkisektorin riskien vähentäminen ja muun muassa neuvottelut tappionsietokykypuskurista eli omien varojen ja alentamiskelpoisten velkojen vaatimuksesta.

Suuri valiokunta hyväksyi hallituksen toimintalinjan. Valiokunta päätti asiasta äänestyksen jälkeen, sillä kristillisdemokraattien edustaja Sari Essayah teki pankkipakettiin vastaesityksen.

Essayah liitti niin ikään esitykseen eriävän mielipiteen.

Hän muistuttaa, että yhteisen kriisiratkaisumekanismin perustamisessa keskeinen tavoite on ollut pankkien ja valtioiden välisen kytköksen katkaiseminen.

Kriisinratkaisumekanismin vuoteen 2024 ulottuvan siirtymäajan tarkoitus on puolestaan ollut varmistaa mekanismiin osallistuvien pankkien ongelmien hoitaminen ennen sitä.

– Ongelma on, että EU:ssa aiotaan tinkiä vuoden 2024 määräajasta, ja esimerkiksi Italian pankit eivät taatusti ole kunnossa.

– Hallitus ja nyt suuri valiokunta linjasi, että olisikin mahdollista rahoittaa siirtymäajan aikana mahdolliset rahaston varat ylittävät ”kuprut” julkisista rahoista eli jäsenvaltioista. Ei hyvä, Essayah perustelee.

 

Ylös