”Lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia on kiristettävä ankarasti”

24.5.2018 klo 11:26 Politiikka Kristiina Kunnas

Espoon Kristillisdemokraatit haluavat kiristää lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia ankarasti.

Espoon Kristillisdemokraattien mielestä nykyinen lainsäädäntö vähättelee seksuaalirikoksia.

– Niistä saa vain lähes nimellisiä rangaistuksia. Usein rangaistukset ovat ehdollista vankeutta, vaikka lapseen kohdistuvat seksuaaliset teot ovat väkivaltaisia hyväksikäyttötilanteita, Espoon KD toteaa.

Toimivatko lievät rangaistukset suorastaan viestinä siitä, ettemme hyvinvointiyhteiskunnassamme pidä lapsiin kohdistuvia seksuaalisia tekoja vakavina rikoksina? – Espoon Kristillisdemokraatit

– Seksuaalirikos lasta kohtaan saa aikaan lapsen kehityksessä mittavat vahingot, jotka oireilevat monin eri tavoin. Vaikutukset kantautuvat usein myös aikuisuuteen, läpi elämän.

Espoon KD:n mielestä lapsen ikää ja kehitysastetta ei huomioida lainsäädännössä riittävästi, arvioitaessa uhrin avuttomuutta.

– Toimivatko lievät rangaistukset suorastaan viestinä siitä, ettemme hyvinvointiyhteiskunnassamme pidä lapsiin kohdistuvia seksuaalisia tekoja vakavina rikoksina? Mielestämme kyllä, koska lainsäädäntömme tulisi aina puolustaa ennen kaikkea kaikkein heikoimmassa asemassa olevia, muun muassa lapsia ja nuoria.

Espoon Kristillisdemokraatit ehdottaa, että lapsiin kohdistuvien seksuaalirikosten rangaistuksia kiristetään ankarasti.

– Niistä pitää tuomita ehdottomaan vankeuteen, ehdollisen tuomion sijaan. Kansalaisten oikeustaju ja usko jakamattomaan ihmisarvoon on koetuksella nykyisen tuomiokäytäntömme seurauksena.

Espoon Kristillisdemokraattien mukaan oikeusministeriöllä on nyt vastuunsa siinä, että se rohkeasti saattaa lainsäädäntömme ihmisoikeuksia kunnioittavalle tasolle.

– Näitä toimia tarvitaan nopeasti, vielä tällä hallituskaudella.

 

Ylös