Maakuntavaalit lipuvat kohti ensi kevään vaalisumaa

24.5.2018 klo 17:48 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus ja oppositio ottivat kyselytunnilla rankasti yhteen sote- ja maku-uudistusten sisällöistä, säästötavoitteista ja vaalien aikataulusta. Kireätahtista työtä tehdään nyt poikkeuksellisen huonossa ilmapiirissä.

Eduskunnan torstaista kyselytuntia hallitsi jälleen hallituksen sote- ja maku-uudistus, joka tuntuu kiristävän sekä opposition että hallituspuolueiden hermoja. Kyselytunnilla Sdp:n konkariedustaja Jukka Gustafsson kuvaili eduskunnan työskentelyilmapiiriä ”poikkeuksellisen huonoksi”.

– Ihmisten on tiedettävä, mistä vaaleissa äänestetään

Erityisen työtaakan alla ovat tällä hetkellä eduskunnan perustuslaki- ja sosiaali- ja terveysvaliokunnat, joiden on ollut mahdotonta saada tehtäväänsä valmiiksi liian kireäksi runnotussa aikataulussa.

Perustusvaliokunta ilmoittikin lykkäävänsä huomiselle suunniteltua lausuntoaan ensi viikolle. Sosiaali- ja terveysvaliokunta puolestaan odottaa perustuslakivaliokunnan lausuntoa työnsä viimeistelemiseksi.

Lisähaastetta tuo oikeuskanslerin lausunto, jonka mukaan lakien valmistumisen ja ensimmäisten vaalien väliin pitäisi jäädä noin puolen vuoden valmistautumisaika.

Näin ollen maakuntavaalien ajankohta siirtyy hyvin todennäköisesti lokakuun lopusta eteenpäin, jopa lähelle ensi kevään vaalisumaa.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen Sari Tanus kysyi, aiotaanko oikeuskanslerinviraston näkemys huomioida ja siirtää maakuntavaalien ajankohtaa noin puolella vuodella eteenpäin lakipaketin hyväksymisen jälkeen.

– Ihmisillä tulee olla mahdollisuus tietää, mistä äänestetään ja mihin lähdetään ehdolle, Tanus muistutti.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah puolestaan arvioi, että kuuden kuukauden aikamäärä tulee vaalirahoituslaista. Eduskunnan ulkopuoliset puolueet ja valitsijayhdistykset eivät voi aloittaa vaaleihin valmistautumista vaalirahoituslain mukaisen kuuden kuukauden säännön mukaisesti, elleivät lait ole voimassa.

Essayah pitää asiaa demokratian kannalta erittäin kyseenalaisena.

– Tämä on demokratian kannalta aivan keskeinen kysymys, että jos me täällä annamme sen signaalin, että riittää, että tässä talossa olevat puolueet voivat osallistua vaaleihin mutta muista ei ole niin väliä, niin se on todellakin huolestuttavaa, Essayah sanoi.

Kysymykseen vastannut oikeusministeri Antti Häkkänen kertoi, että asiasta on saatu kaksi arviota: Vaalijohtajan lausunnon mukaan vaalit ovat teknisesti mahdolliset aikaisintaan noin neljän kuukauden kuluttua lainsäädännön valmistumisesta, kun taas oikeuskansleri pitää noin puolen vuoden aikajännettä miniminä.

Hallituksen alkuperäisen ja vielä toistaiseksi voimassa olevan, viime kesältä peräisin olevan aikatauluksen mukaan maakuntavaalien ajankohdan oli määrä olla 28.10.2018.

Eduskuntavaalit pidetään nykyisen aikataulun mukaan 14.4.2019 ja europarlamenttivaalit järjestetään 26.5.2019.

Ylös