Risikko vaatii eduskunnalta ryhtiliikettä asiakirjavuodon jälkeen

25.5.2018 klo 14:15 Politiikka Samuli Rissanen

Perustuslakivaliokunnan asiakirjavuoto johtaa poikkeustoimiin valiokunnassa.

Eduskunnan puhemies Paula Risikko vaatii eduskunnalta ryhtiiikettä perustuslakivaliokunnassa tapahtuneen asiakirjavuodon vuoksi. Soten valinnanvapautta koskeva valiokunnan lausunto päätyi ennen julkistamista iltapäivälehteen eilen.

Risikko kuvasi tietovuotoa äärimmäisen vakavaksi. Puhemiesneuvosto käytti kokousaikansa tänään yksinomaan tietovuodon käsittelemiseen.

– Tämä vaikuttaa talon maineeseen ja täällä ylläpidetyn tiedon luotettavuuteen, Risikko arvioi.

– Tämä vaikuttaa talon maineeseen ja täällä ylläpidetyn tiedon luotettavuuteen, Risikko arvioi.

Hänen mukaansa ennenaikaisesti julkisuuteen vuodetut asiakirjat voivat myös vaikuttaa siihen, kuinka itsenäisesti valiokunnat kykenevät työskentelemään.

Tietovuotoa on Risikon mukaan hyvin vaikea jäljittää. Se on saattanut tapahtua valiokunnan käytössä olleen sähköisen tilan kautta, jonne on pääsy paitsi valiokunnan jäsenillä, myös heidän avustajillaan.

Asiakirjojen vuodettua perustuslakivaliokunta on päättänyt luopua toistaiseksi sähköisen työtilan käytöstä. Valiokunnan asiakirjat jaetaan paperilla ainoastaan valiokunnan kokouksessa läsnä oleville kansanedustajille.

Perustuslakivaliokunta päätti tänään myös, että valiokunnan kokoushuoneen ovet pidetään lukittuna kokousaikojen ulkopuolella. Valiokunnan käsittelyasiakirjoja ei myöskään lähetetä sähköpostitse.

Risikko aikoo kutsua ensi viikon tiistaina koolle kaikkien eduskuntaryhmien puheenjohtajat pohtimaan, miten asiakirjojen julkisuutta voitaisiin paremmin säädellä. Esimerkiksi kyseessä olevat perustuslakivaliokunnan asiakirjat eivä Risikon mukaan ylittäneet kynnystä, jonka vuoksi ne olisi pitänyt julistaa salaisiksi.

Sote-palvelujen valinnanvapaudesta tehdystä lausuntoluonnoksesta uutisoi torstaina Ilta-Sanomat. IS:n mukaan perustuslakivaliokunnan lausuntoluonnoksessa katsotaan, että sote-uudistuksen valinnanvapautta ei tule toteuttaa hallituksen esittämässä aikataulussa.

Valiokunnan lopullista lausuntoa odotetaan yhä.

Ylös