Sote näyttää yhä kamppailevan perustuslaillisuuden kanssa

25.5.2018 klo 11:23 Politiikka Samuli Rissanen

Perustuslakivaliokunnan sote-palvelujen valinnanvapaudesta tehty lausuntoluonnos vuoti jukisuuteen eilen. Siinä arvioidaan, että sote-uudistuksen valinnanvapautta ei tule toteuttaa hallituksen esittämässä aikataulussa.

Hallituksen sote-uudistus näyttää yhä kamppailevan perustuslaillisuuden kanssa, mikäli perustuslakivaliokunnan julkisuuteen vuotanut lausuntoluonnos pitää kutinsa.

Perustuslakivaliokuntaan ovat karahtaneet aiemmatkin sote-lakipaketit viime vaalikaudella ja viimeksi viime kesänä.

Alunperin perustuslakivaliokunnan lausunnon sosiaali- ja terveyspalvelujen valinnanvapaudesta piti valmistua tänään, mutta valiokunnan puheenjohtaja Annika Lapintie ilmoitti, ettei lausunto ole valmistumassa tällä viikolla, kuten oli tarkoitus. Nyt sen odotetaan valmistuvan ensi viikolla.

Opposition riveistä arvioitiinkin, että uudistus lähtee purkautumaan jo lähipäivinä

Lausunto vuoti kuitenkin julkisuuteen eilen. Siitä uutisoi Ilta-Sanomat.

IS:n haltuunsa saaman lausuntoluonnoksen osassa katsotaan, että sote-uudistuksen valinnanvapautta ei tule toteuttaa hallituksen esittämässä aikataulussa. Hallituksen esitykseen liittyisi myös liian suuria riskejä perusoikeuksien turvaamisen kannalta. Näin ollen se muodostuisi perustuslain vastaiseksi.

Perustuslakivaliokunta katsookin lausuntoluonnoksessa, että sote- ja maakuntauudistus tulisi toteuttaa vaiheittain, ja ensin pitäisi uudistaa hallinnon rakenteet.

Perustuslakivaliokunnan lopullisen lausunnon odotetaan valmistuvan ensi viikolla.

Opposition riveistä arvioitiinkin, että uudistus lähtee purkautumaan jo lähipäivinä.

Esimerkiksi Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto ennakoi Ilta-Sanomien haastattelussa, että sote-uudistuksessa peli puhalletaan poikki vielä ennen kesäkuuta.

Ylös