Räsänen poliisijohdon virkarikossyytteistä: ”Uskon, että tämä prosessi vahvistaa luottamusta oikeusvaltioon”

26.5.2018 klo 10:45 Politiikka Merja Eräpolku

Viime hallituskaudella sisäministerinä toiminut kansanedustaja Päivi Räsänen (kd) teki tutkintapyynnön poliisin sisäisestä valvonnasta huumepoliisin epäselvyyksien noustua mediassa esiin. Toukokuun alussa tuo tutkintapyyntö johti virkarikossyytteisiin.

KD-Kompassi -haastattelussa Radio Deissä tänään kello 12.50 Päivi Räsänen kertoo, miten prosessi sai alkunsa. Hän uskoo, että prosessi vahvistaa suomalaisten luottamusta oikeusvaltion toimintaan.

Vuonna 2013 kärjistyi Helsingin huumepoliisin tilanne, kun huumepoliisin päällikön Jari Aarnion toimia alettiin selvittää. Jo tätä ennen oli poliisin sisäistä valvontaa ja sen kehittämistä varten perustettu työryhmä. Kun selvisi, että Helsingin huumepoliisissa mahdollisesti olisi hyvin vakavia ongelmia, tuolloinen sisäministeri Räsänen ryhtyi selvittämään tietolähdetoimintaa.

– Meillä oli aivan selvä lainsäädäntö ja myös sisäiset ohjeet asiasta, Räsänen korostaa.

– Poliisiylijohtaja ei ensin oikein tiennyt, mikä oli Helsingin huumepoliisin tilanne. Järkytyin siitä tiedosta, ettei ollut yhtään kirjattua tietolähdettä, vaikka tiedossa oli, että Helsingin huumepoliisilla niitä oli.

– Kysymys oli salaisista pakkokeinoista ja vasikoinnista, jossa herkästi voivat poliisin ja rikollisen roolit mennä sekaisin. Tämä näytti painajaismaisesti toteutuvan Jari Aarnion tapauksessa, Räsänen kertoo.

Räsänen sai keskustelussa vaikutelman, ettei tuolloinen poliisiylijohtaja Mikko Paatero pitänyt tietolähdetoiminnan kirjausten puutteita vakavana asiana.

– Koin, että hän vähätteli ongelmaa.

Yhden yön aikana marraskuussa 2013 Räsäsen keskusteli poliisipäälliköiden kanssa ja selvitti tilannetta muissa poliisiyksiköissä. Toisin kuin Helsingin huumepoliisilla esimerkiksi Keskusrikospoliisilla ja Suojelupoliisilla oli tarkat ja selkeät tiedot tietolähdetoiminnasta. Räsänen kertoo saaneensa tiedot määristä ja siitä, miten kirjaukset oli hoidettu.

– Päädyin siihen, ettei millään sisäisellä selvittelyllä pystytä asiaa hoitamaan. Siksi turvauduin hyvin poikkeukselliseen ratkaisuun eli tutkintapyynnön poliisin toiminnasta tietolähdetoiminnan suhteen.

Tämä kaikki kertoo, että meillä oikeusvaltio toimii. Aivan korkeimmatkin lainvalvontaviranomaiset voivat joutua oikeustoimien kohteeksi.

Valtakunnansyyttäjän virastossa on lähes viisi vuotta selvitelty asiaa, josta syntyi jo pelkästään 6 000 sivua esitutkintamateriaalia. Toukokuun alussa valtakunnansyyttäjä Raija Toiviainen päätti nostaa syytteet kolmea poliisijohtajaa kohtaan.

– Tämä kaikki kertoo, että meillä oikeusvaltio toimii. Aivan korkeimmatkin lainvalvontaviranomaiset voivat joutua oikeustoimien kohteeksi.

Huoli poliisin uskottavuuden kärsimisestä on ollut suuri.

– Uskon että tämä prosessi ja se, että kaikki tuodaan päivänvaloon, vahvistaa luottamusta oikeusvaltion toimintaan.

– Aarnion tapaus on kuitenkin yksittäistapaus. Suomessa on poliisihallinnossa yli 7 000 virkamiestä, joista valtaosa tekee hyvin rehellistä työtä hyvällä moraalilla. Ajattelen, että se yksi mätä omena saatava korista pois, Räsänen toteaa.

Syytteessä Helsingin poliisin huumerikosyksikön tietolähdetoiminnan puutteista ovat entinen poliisiylijohtajaa Mikko Paatero ja entinen Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Jukka Riikonen. Lisäksi Helsingin poliisilaitoksen päällikkö Lasse Aapio sai syytteet virkavelvollisuuden rikkomisesta vuosien 2012 ja 2013 aikana hänen toimiessaan Helsingin poliisilaitoksen apulaispoliisipäällikkönä.

Kuuntele Päivi Räsäsen haastattelu KD-Kompassi -ohjelmassa lauantaina 26. toukokuuta klo 12.50 ja uusintana seuraavana maanantaina klo 22.35 Radio Dein taajuudelta. Viikoittaiset KD-Kompassi haastattelut ovat kuultavissa myös KD:n nettisivujen www.kd.fi kautta.

Ylös