KD Nuoret vaatii Suomeen perustuslakituomioistuinta

28.5.2018 klo 10:27 Politiikka Samuli Rissanen

KD Nuoret vaatii, että Suomeen perustetaan riippumaton ja itsenäinen perustuslakituomioistuin valvomaan perustuslain toteutumista. Perustuslakivaliokunnan rooli on KD Nuorten mielestä politisoitunut.

Kristilisdemokraattisten Nuorten mielestä oikeusvaltion kannalta ei ole kestävää, että uusien lakien ristiriitaisuutta perustuslain kanssa arvioivat samat kansanedustajat, jotka päättävät lakien säätämisestä.

KD Nuorten puheenjohtaja Aleksi Sarasmaan mielestä viime viikolla tapahtunut asiakirjavuoto perustuslakivaliokunnasta on hyvä osoitus siitä, että valiokunnan rooli on politisoitunut.

Oikeusvaltion kannalta ei ole kestävää, että uusien lakien ristiriitaisuutta perustuslain kanssa arvioivat samat kansanedustajat, jotka päättävät lakien säätämisestä.

Siksi myös riippumaton elintä tarvittaisiin valvomaan perustuslainmukaisuutta lakien valmisteluvaiheessa.

– Monen muun eurooppalaisen valtion tapaan Suomeen pitäisi perustaa poliittisesti riippumaton perustuslakituomioistuin, Sarasmaa sanoo.

Valiokunnan korvaavassa tuomioistuimessa arvion uusien lakien perustuslainmukaisuudesta tekisivät oikeustieteen asiantuntijat. Näin oikeusoppineiden käsitys lakiehdotusten perustuslainmukaisuudesta saataisiin suoraan sen sijaan, että näkemykset välittyvät perustuslakivaliokunnan kautta.

– Tuomioistuin kykenisi arvioimaan lakiesitysten perustuslainmukaisuutta nykyistä varhaisemmassa lainvalmistelun vaiheessa, Sarasmaa toteaa.

Tuomioistuimen tehtäviin kuuluisi myös perustuslainmukaisuuden jälkivalvonta.

Ylös