Päivi Räsänen puolustaa ulkoministeri Soinin oikeutta ilmaista kantansa Irlannin aborttilinjaukseen – ”Vakaumusasioissa oltava mielipidevapaus”

28.5.2018 klo 20:02 Politiikka Kristiina Kunnas

Kansanedustaja Päivi Räsänen puolustaa voimakkaasti ulkoministeri Soinin oikeutta ilmaista kantansa Irlannin aborttilinjauksesta. Räsänen tyrmistyi ministeri Virolaisen negatiivisesta kannanotosta Soinin lausuntoon. – Ihmisoikeuksista on kysymys – mutta huomioidaan kaikki osapuolet, myös kohdussa kehittyvä lapsi, Räsänen muistuttaa.

– Puolustan vahvasti ulkoministeri Timo Soinin oikeutta ilmaista kantansa Irlannin aborttilinjauksesta. Kysymys ihmisen elämän alkamisesta ja oikeudesta elämään on syvästi maailmankatsomukseen ja vakaumukseen kytkeytyvä, Kristillisdemokraattien lääkäri-kansanedustaja Päivi Räsänen toteaa.

Räsänen lähetti asiasta tänä iltana mediatiedotteen.

– Olen järkyttynyt muutoin arvostamani ministeri Anne-Mari Virolaisen tuoreesta kannanotosta Soinin lausuntoon, Räsänen viestitti vielä tiedotteensa jälkeen.

– Virolaisen mukaan ’aborttioikeus ei ole mielipideasia. Se on ihmisoikeuskysymys’. Kieltääkö ministeri mielipidevapauden näin syvästi vakaumuksellisessa asiassa? Räsänen kysyy.

– Minäkin olen sitä mieltä, että aborttikeskustelussa on kyse ihmisoikeuksista, mutta huomioiden kaikki osapuolet, myös kohdussa kehittyvä lapsi, Räsänen jatkaa.

Ihmisyksilön elämä alkaa biologisesti hedelmöittymisestä ja jos vakaumuksen mukaan jokaisella ihmisellä on yhtäläinen oikeus elämään, silloin raskaudenkeskeytys merkitsee pienen ihmisen elämän lopettamista. Miksi tätä näkemystä ei saisi ilmaista? – Päivi Räsänen

Irlannin aborttilainsäädäntö on ollut Euroopan tiukimpia. Viime perjantaina maassa järjestettiin äänestys, jossa voitti kanta, joka sallii abortin 12. raskausviikkoon saakka, ja tietyin syin sen jälkeenkin.

Ulkoministeri Soini otti kantaa Irlannin vaalitulokseen omassa ploki-blogissaan sunnuntaina. Aborttiin kielteisesti suhtautuva kirjoitus on nostanut kuohuntaa Suomessa.

Räsänen toteaa, että myös ministerillä on oikeus ilmaista kantansa abortista.

– Ihmisyksilön elämä alkaa biologisesti hedelmöittymisestä ja jos vakaumuksen mukaan jokaisella ihmisellä on yhtäläinen oikeus elämään, silloin raskaudenkeskeytys merkitsee pienen ihmisen elämän lopettamista. Miksi tätä näkemystä ei saisi ilmaista? Räsänen kysyy

Räsänen joutui itse kohun keskiöön pidettyään Kankaanpään Kansanlähetyspäivillä puheen kesällä 2013.

– Se käynnisti vyöryn, jonka seurauksena valtion ylimmille laillisuusvalvojille tuli puheestani yli 40 valitusta, esimerkiksi sillä syytöksellä, että olisin kehottanut ministerinä rikkomaan Suomen lakia, Räsänen muistelee.

– Kerroin puheessani kieltäytyneeni lääkärinä suorittamasta abortteja vedoten siihen, että ’Jumalaa tulee totella enemmän kuin ihmistä’. Eduskunnan oikeusasiamies vahvisti pitkässä vastauksessaan uskonnon- ja sananvapauden periaatteen, mikä koskee myös valtioneuvoston jäsenenä olevia henkilöitä.

Räsänen muistuttaa, että niin Irlannissa kuin Suomessakin on edelleen suuret määrät niitä kansalaisia ja heidän joukossaan poliittisia vaikuttajia, jotka näkevät raskaudenkeskeytyksen ihmisen elämän lopettamisena ja ihmisarvon loukkauksena.

– Kun puhutaan lapsen elämästä, on kapeaa kohdistaa huomio pelkästään sukupuolten tasa-arvoon. Naisten oikeuksia tulee edistää, mutta ei pienten ihmisten elämän kustannuksella.

 

Juttua korjattu 29.5. klo 7.52 ministerin etunimi muutettu oikeaksi: Anne-Mari Virolainen.
Ylös