Pääkaupunkiseudun asunnot kallistuivat 3,2 prosenttia verrattuna viime vuoteen – muualla maassa hinnat laskivat saman verran

29.5.2018 klo 10:11 Kotimaa KD Lehti

Vanhojen kerros- ja rivitaloasuntojen hinnat kallistuivat huhtikuussa pääkaupunkiseudulla 3,2 prosenttia verrattuna viime vuoden huhtikuuhun, kertoo Tilastokeskus. Muualla maassa hinnat laskivat samalla jaksolla samat 3,2 prosenttia.

Maaliskuusta huhtikuuhun pääkaupunkiseudun hinnat nousivat 1,3 prosenttia. Muualla Suomessa nousua kertyi edelliskuuhun verrattuna 0,6 prosenttia.

Vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli koko maassa 2 084 euroa. Pääkaupunkiseudun keskiarvo oli 3 602 euroa, muun Suomen 1 528 euroa.

Pääkaupunkiseudulla Helsinki on kallistunut vuoden aikana nopeammin kuin Espoo, Kauniainen ja Vantaa. Vuodessa Helsingin keskihintoihin on tullut 3,7 prosentin nousu.

Vanhan osakehuoneiston keskimääräinen neliöhinta oli koko maassa 2 084 euroa. Pääkaupunkiseudun keskiarvo oli 3 602 euroa, muun Suomen 1 528 euroa.

Espoossa ja Kauniaisissa hinnat ovat kohonneet 2,2 prosenttia, Vantaalla 3,2 prosenttia.
Kasvavat kaupungit erottuvat nekin muun Suomen laskusuunnasta. Tampereella asuntojen hinnat ovat vuodessa nousseet 2,1 prosenttia ja Oulussa 2,2 prosenttia. Turussa vuosinousu jää 0,2 prosenttiin.

Suomen Hypoteekkiyhdistys Hypon pääekonomisti Juhana Brotherus kirjoittaa kommentissaan Tilastokeskuksen lukujen osoittavan, että yhtenäisen asuntomarkkinan aika on Suomessa ohi. Pääkaupunkiseutu ja kasvavat kaupungit kulkevat eri suuntaan kuin muu Suomi.

– Itä-Suomessa hinnat laskivat yli kuusi prosenttia. Kainuussa hinnat ovat laskeneet jo liki 30 prosenttia vuoden 2012 huipusta.

Brotherus arveli, että lainakaton kiristyminen heinäkuun alussa on tuonut vipinää asuntomarkkinoille.

– Moni pyrkii ajoittamaan ostonsa ennen sääntelyn voimaantuloa, mikä näkyy nyt aktiivisuutena, mutta heinä-elokuusta voi tulla hiljainen.

Lähde: STT

 

Ylös