”Kotimainen lähiruoka ei olekaan Vihreille arvo”

29.5.2018 klo 12:40 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman tyrmää Vihreiden esityksen kansallisten maataloustukien leikkauksista. Vihreillä ei ole hänen mielestään minkäänlaista käsitystä viljelijöiden arjesta ja tuotannon olemattomasta kannattavuudesta. – Vai onko todellakin niin, että kotimainen, lähellä tuotettu ruoka ei ole Vihreille arvo, Östman pohtii.

Östman kritisoi Vihreiden tavoiteohjelmaa, jossa maatalouden kansallisten tukien sijaan tiloille pitäisi maksaa niiden tuottamista ekosysteemipalveluista, kuten hiilen sidonnasta, ravinteiden kierrätyksestä ja tuotantoeläinten hyvinvoinnista.

Östman palauttaa Vihreät maan pinnalle muistuttamalla, että maatalouden tuotantokustannukset ovat Suomessa selvästi suuremmat kuin markkinoilta saadut tuotot.

– Puheilla kansallisten tukien leikkaamisesta saadaan kyllä tehokkaasti romutettua tulevaisuuden uskoa maatalousyrittämiseen.

Suomalainen maanviljelijä joutuu käyttämään 1,32 euroa rahaa jokaista markkinoilta tienaamaansa euroa kohti. EU-maiden keskiarvo on 91 senttiä.

Samaan aikaan Suomessa joudutaan varautumaan EU-tukitasojen mahdolliseen alentumiseen seuraavalla kehyskaudella. EU-komission laskelmien mukaan suomalainen maanviljelijä joutuu käyttämään 1,32 euroa rahaa jokaista markkinoilta tienaamaansa euroa kohti. EU-maiden keskiarvo on 91 senttiä. Pohjois-Euroopan maista halvimmalla ruokaa tuotetaan Puolassa, jossa markkinoilta saa euron 89 sentillä.

Maatalous on ollut viime vuodet ollut ahdingossa ja viime vuoden kato pahensi tilannetta. Eduskunnan maa- ja metsätalousvaliokunnassa työskentelevä Östman arvioi, että mikäli sääolot jatkuvat poikkeuksellisina, kotimaisen maatalouden ahdinko syvenee ilman maataloustukien leikkauksiakin.

–  Poikkeuksellisen kuivan kevätkesän vuoksi on tulossa jälleen heikko satovuosi. Tuntuu, että Vihreillä ei ole minkäänlaista realistista käsitystä viljelijöiden arjesta ja tuotannon olemattomasta kannattavuudesta. Vai onko todellakin niin, että kotimainen, lähellä tuotettu ruoka ei ole Vihreille arvo, Östman pohtii.

”Suomi puhtaalla ruualla ja hyvillä tuotteilla maailmanvalloitukseen”

Kristillisdemokraattien tavoitteena on, että Suomessa pellot säilyvät viljeltyinä ja alkutuottajat myös saavat työstään ansaitsemansa palkan. Mikäli näin ei ole, yhä useampi maatalousyrittäjä luopuu toiminnastaan, eivätkä uudet sukupolvet enää ole valmiita jatkamaan perhetilojen toimintaa.

Lakkautettuja tiloja ja alas ajettua elintarviketuotantoa ei hetkessä nosteta jaloilleen.

– On varottava tuudittautumasta sen varaan, että saamme hankittua kohtuuhintaisia elintarvikkeita ulkomailta kaikissa tilanteissa, Östman muistuttaa.

Östman uskoo, että puhtaan ruoan ja uudenlaisten elintarviketuotteiden mahdollisuudet maailmanvalloitukseen ovat huomattavat.

–  Suomalaisten elintarvikkeiden kehittämistä ja vientimahdollisuuksia tulee edistää. Kaikille elintarvikeketjun toimijoille turvataan oikeudenmukainen osuus lopputuotteen arvosta. Tällä hetkellä alkutuottajien osuus siitä, on kohtuuttoman pieni ja pahentanut tukiriippuvuutta.

Ylös