Kokoomuksen esitys yleistukimalliksi on lähellä Kristillisdemokraattien kannustavaa perusturvaa

31.5.2018 klo 17:04 Politiikka Samuli Rissanen

Kokoomuksen esitys yleistukimalliksi on lähellä Kristillisdemokraattien jo vuodesta 2015 esillä pitämää perusratkaisua, jossa eri tukimuodot yhdistetään yhdeksi Iso-Britannian Universal Creditin tapaan, arvioi KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

– On hienoa että Kokoomus on omaksunut KD:n esillä pitämät perusratkaisut omakseen. Muutama Kokoomuksen esittämä ratkaisu tuo pieniä eroja malleihin suhteessa KD:n malliin, Maanselkä kommentoi kokoomuksen tänään julkistamaa mallia.

Sen sijaan Kokoomuksen yleistuessa ei olisi nykymuotoista 300 euron suojaosaa. Suojaosalla monet ovat pystyneet täydentämään sosiaaliturvaansa ottamalla vastaan pieniä työkeikkoja ja samalla pysymään aktiivisena. Myös Britannian Universal Credit-tuessa on suojaosa.

– On hienoa että Kokoomus on omaksunut KD:n esillä pitämät perusratkaisut omakseen.

– Tätä ei saisi poistaa. Tilalle Kokoomus tarjoaa kannustinta ylittää 300 € kuukausittaiset työtulot, jonka jälkeen saisi lisää tukea. Tällaiset säännöt ovat omiaan synnyttämään lisää kannustinloukkuja ja rajapintoja joiden kaataminen on yksinkertaisen ja ymmärrettävän yleistuen tavoitteena, Maanselkä sanoo.

Kokoomuksen mallissa toimeentulotuen asumisosa poistetaan ja jäljelle jää tasoltaan työmarkkinatuki ja asumistuki. Työmarkkinatuki riippuisi asumislisän tapaan asuinpaikasta. Nykyisin työmarkkinatuki ja toimeentulotuen elämiseen tarkoitettu perusosa ovat asuinpaikasta riippumattomia.

– Työmarkkinatuen riippuminen asuinpaikasta ei ole järkevää, koska maito maksaa joka puolella lähes saman verran, mutta asumisen kustannukset vaihtelevat suuresti. Yleisesti ottaen eri maiden sosiaaliturvamalleissa on juuri kaksi tasoa; perusmuotoinen asuinpaikasta riippumaton taso ja sitten asumiskuluja korvaava asumistukielementti, Maanselkä arvioi.

Järkevämpää olisi hänen mielestään yhdistää nykyiset toimeentulotuen ehkäisevä- , täydentävä- ja asumisosa yhdeksi harkinnanvaraiseksi tueksi lyhytaikaista käyttöä varten. KD:n mallissa sosiaalitoimen tulee järjestää halvempi asunto kolmessa kuukaudessa.

– Tämä siitä syystä, että Suomessa ei saa lisätä asunnottomuutta vaan jokaiselle on aina joka tilanteessa tarjottava asunto.

 

Ylös