Peter Östman kysyy: ”Miksi hallitus on hiljaa, kun Israelin siviilejä vastaan hyökätään?”

31.5.2018 klo 14:36 Politiikka Samuli Rissanen

Peter Östman on jättänyt kirjallisen kysymyksen koskien hallituksen kannanottojen tasapuolisuutta Lähi-idän konfliktissa Israelin ja palestiinalaisten välillä. Östman on huolissaan, ettei Suomi osoita pyrkimystä tasapuoliseen tarkasteluun, mitä tulee osapuolten tekoihin.

Kansanedustaja Peter Östman on huolissaan Suomen hallituksen kannanotoista Lähi-idän konfliktissa.

Tällä viikolla Gazasta ammuttiin Israelin siviiliväestön keskuuteen lähes 30 kranaattia. Iskua on nimitetty suurimmaksi sitten vuoden 2014. Uutisten mukaan yksi kranaatti osui israelilaisen lastentarhan pihaan.

Miksi hallitus on hiljaa, kun hyökkäys kohdistuu Israelin siviileihin?

–  Suomen hallitus ei ole noteerannut tapahtumaa millään lailla, mikä ei viesti kannanottojen tasapuolisuudesta. Miksi hallitus on hiljaa, kun hyökkäys kohdistuu Israelin siviileihin? Östman kysyy.

Myöskään paluumarssiksi kutsutut mielenosoitukset eivät olleet rauhanomaisia.

– Israelin joukkoja heitettiin polttopulloilla ja kivillä, jonka lisäksi osa mellakoijista pyrki Israelin rajan ylitse raja-aitaa vahingoittaen. Hamasin johtajat kävivät rajalla lietsomassa marttyyrimielialaa. Mellakoijat sytyttivät tuleen oman kaasuputkensa ja sähkönjakelu alueella keskeytyi. Samalla Hamas esti avustuskuljetukset omalle kansalleen, Östman kertoo.

Hän muistuttaa, että esimerkiksi Euroopan parlamentin huhtikuisessa päätöslauselmassa Gazan tilanteesta todetaan, että Israelia vastaan kohdistuneet terrori-iskut ovat lisääntyneet viime viikkoina.

Aiemmin Östman on jättänyt hallitukselle kirjallisen kysymyksen ulkoasiainministeriön viestintä- ja globaalikasvatustuella rahoitetusta Israelin vastaisesta kampanjasta palestiinalaisalueilla.

Ylös