Ennätyksien toukokuu oli mittaushistorian lämpimin, helteisin ja aurinkoisin

3.6.2018 klo 09:30 Kotimaa KD Lehti

Vastaavaa keskilämpötilaa koettiin toukokuussa viimeksi vuonna 1963.

Toukokuu oli Suomessa ennätyksellisen lämmin ja aurinkoinen, kertoo Ilmatieteen laitos. Ennätyksiä rikottiin niin keskilämpötilojen, helteiden kuin auringonpaisteen osalta.

Kyseessä oli Suomen mittaushistorian lämpimin toukokuu. Koko maan keskilämpötila oli 11,6 astetta. Tämä ylitti edellisen ennätyksen vuodelta 1963 jopa 0,5 asteella. Toukokuun keskilämpötila oli yleisesti 4–5 astetta pitkän ajan keskiarvoa korkeampi.

Hellepäiviä oli viime kuussa enemmän kuin milloinkaan aiemmin toukokuussa, peräti 14. Tyypillisenä toukokuuna helle hellii kolmena päivänä.

Suuressa osassa maata toukokuu oli myös ennätyksellisen aurinkoinen. Etelä- ja Keski-Suomessa paistetta kertyi 350–400 tuntia eli monin paikoin yli 100 tuntia tavanomaista enemmän.

Hellepäiviä oli viime kuussa enemmän kuin milloinkaan aiemmin toukokuussa, peräti 14. Tyypillisenä toukokuuna helle hellii kolmena päivänä.

Maalis-toukokuu oli tavanomaista vähäsateisempi suuressa osassa Suomea. Maan lounais- ja pohjoisosassa yhtä kuiva kevät toistuu Ilmatieteen laitoksen mukaan keskimäärin kerran 10–30 vuodessa. Itä-Suomessa satoi liki tavanomaisen kevään tapaan.

Toukokuun ylin lämpötila oli tänä vuonna 29,6 astetta. Se mitattiin 15. päivä Kemiössä, Helsinki-Vantaan lentoasemalla ja Kouvolan Utissa.

Myös vedet ovat lämmenneet vauhdikkaasti. Järvien vedet olivat viime kuussa paikoin ennätyslämpimiä. Erityisesti Etelä-Suomessa vesien lämpötila nousi osin toukokuun ennätyslukemiin, tiedottaa Suomen ympäristökeskus Syke.

Lämpimimmillään vedet olivat joillain alueilla lähellä viime kesän lämpimimpiä mittausarvoja. Esimerkiksi Näsijärvellä mitattu 20,5 astetta oli Syken mukaan korkeampi kuin koko viime kesän maksimi kyseisellä asemalla.

Yleisesti vedet lämpenivät toukokuussa useita asteita keskiarvoja korkeammalle, monin paikoin etelässä lähelle 20 astetta.

Kuukauden lopussa pintaveden lämpötila oli maan etelä- ja länsiosan järvillä yleisesti 13–18 astetta, maan keski- ja itäosassa sekä Kainuussa pääosin 10–15 astetta sekä Lapissa alle 12 astetta. Lukemat ovat yleisesti 1–5 astetta ajankohdan tavanomaisia korkeampia.

Lähde: STT
Ylös