Sosiaali- ja terveysvaliokunnalle jäi mittava työ-soten aikataulut venyvät ja paukkuvat

4.6.2018 klo 09:42 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan työ sote-lakien parissa saattaa jatkua heinäkuulle. Soten hyväksyminen voi venyä syksyyn ja siirtää maakuntavaaleja lähelle ensi kevään vaalisumaa.

Sote-uudistuksen jatkopuinti käynnistyy eduskunnassa todenteolla tänään. Perjantaina valmistuneeseen perustuslakivaliokunnan lausuntoon sisältyy valinnanvapautta koskevia vakavia moitteita ja korjaustoimia, joita sosiaali- ja terveysvaliokunnan on ratkottava.

Sosiaali- ja terveysvaliokunta aloitti kokoustamisen asian tiimoilta tänään ja työn odotetaan jatkuvan heinäkuulle.

 

Sosiaali- ja terveysvaliokunnalla on edessään mittava prosessi, jossa aikataulut venyvät ja paukkuvat. – Ei niitä kovin nopeasti saada kirjattua lakiin, Essayah arvioi.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah ennakoi KD-lehdelle, että perustuslakivaliokunnan lausunnon jälkeen alkaa totinen vääntö, kun sosiaali- ja terveysvaliokunta yrittää saada tarvittavat muutokset käytännöksi. Hän uskoi, että valiokunnalla on edessään mittava prosessi, jossa aikataulut venyvät ja paukkuvat.

– Ei niitä kovin nopeasti saada kirjattua lakiin, hän arvioi.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnasta lausunto lähtee vielä takaisin perustuslakivaliokuntaan, joka arvioi, miten sen tehtävänantoa on noudatettu.

Essayah arvioi, että eduskunta istuu todennäköisesti vielä heinäkuun puolella ennen kesätaukoa, mutta sotea ei välttämättä saada aikaiseksi reilussa kuukaudessa. Varmaa on Essayah’n mukaan sekin, että mahdolliset maakuntavaalit lipuvat yhä lähemmäs kohti ensi kevään vaalisumaa.

– Näyttää, ettei selvitä sillä, että vaaleja siirrettäisiin ainoastaan kuukaudella eteenpäin. Ja sitten onkin jo joulu, Essayah laskeskelee.

Kristillisdemokraattien on arvioitu olevan tiukassa äänestysrintamassa jopa vaa’ankieliasemassa uudistuksen läpimenon kannalta, mutta Essayah’n mukaan pallo on nyt sosiaali- ja terveysvaliokunnalla ja hallituspuolueilla.

Sote on kristillisdemokraattien tämän viikkoisen ryhmäkokouksen asialistalla, kuten monesti aiemminkin tänä keväänä.

Myös hallituspuolueiden eduskuntaryhmät pohtivat näkemyksiään tilanteesta tämän viikon aikana. Erityinen kiinnostus kohdistuu kokoomuksen ryhmän suuntaan, joka pohtii nyt, miten suhtautuu valinnanvapauteen tehtäviin muutoksiin.

Kokoomuksen eduskuntaryhmällä on varsinainen ryhmäkokous torstaina, mutta sote-lausunnon vuoksi ryhmä kokoontuu todennäköisesti jo alkuviikolla.

Ylös