”Kristityksi kääntyminen voi merkitä monelle afgaanille lähes suoraa kuolemantuomiota”

12.6.2018 klo 16:41 Politiikka Samuli Rissanen

Afganistanin vakavasta tilanteesta todisteena ovat Suomeen viime vuosina tulleet afganistanilaiset turvapaikanhakijat. Kristityksi kääntyminen voi merkitä monelle afgaanille lähes suoraa kuolemantuomiota, mikäli hänet palautetaan kotimaahan.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä antaa tukensa Suomen linjalle jatkaa osallistumista kansainväliseen kriisinhallintaoperaatioon Afganistanissa.

– Rauhan ja vakauden aikaansaaminen on meidän ja varsinkin maassa asuvien ja sieltä pakolaisiksi lähteneiden ihmisten kannalta äärimmäisen tärkeää, kansanedustaja Antero Laukkanen perustelee.

Eduskunta keskusteli tänään Suomen tuesta Afganistanille ja Suomen osallistumisen lisäämisestä Resolute Support –kriisinhallintaoperaatiossa.

Hallituksen kiristyneet toimet turvapaikan hakijoiden prosessissa ovat heikentäneet hakijoiden oikeusturvaa, johon myös oikeusoppineet ovat kiinnittäneet huomiota.

Kristillisdemokraatit on kuitenkin huolissaan edistymisen hitaudesta. Afganistan on edelleen poliittisesti erittäin jakautunut ja todellisen, kestävän rauhan aikaansaaminen vaikuttaa todella kaukaiselta. Poliittisia jännitteitä lisää laajamittainen korruptio.

– Annetun avun tulee löytää perille ja tavoittaa kaikkein heikoimmassa asemassa olevat afgaanit, Laukkanen sanoo.

Demokratiaa, taloudellista vakautta ja toimivaa kansalaisyhteiskuntaa ei voida hänen mukaansa luoda keskelle sotaa ja terrori-iskuja.

– Kuten selonteossa todetaan, levottomuudet ovat viime vuosina lisääntyneet kansainvälisen ISAF-operaation päätyttyä. Turvallisuusvastuun siirto Afganistanin omille turvallisuusviranomaisille ei ole siis kaikin osin ollut onnistunut ratkaisu.

– Olisiko pitänyt toimia toisin? Tämä on kysymys, mikä varmasti askarruttaa monia tahoja. Se on ainakin selvää, että Afganistanin hallitus ja turvallisuusviranomaiset tarvitsevat kansainvälistä tukea vielä pitkään maan vakauttamiseksi, Laukkanen sanoo.

KD:n eduskuntaryhmä pitää hyvänä Suomen linjaa Afganistanin poliisisektorin tukemisessa. Afganistan on Suomen suurin kahdenvälinen kehitysyhteistyökumppani tällä hetkellä.

– Pidämme tärkeänä, että naisten ja lasten aseman ja oikeuksien edistäminen on tässä yhteistyössä keskiössä. Panostamalla naisten koulutukseen ja oikeuksiin voidaan luoda pohjaa kestävälle tulevaisuudelle. Samoin tuemme panostamista ihmisoikeuskysymyksiin.

KD eduskuntaryhmä pitää niin ikään hyvänä hallituksen linjaa kahdenvälisten palautussopimusten solmimiseksi sekä turvallisten ja tehokkaiden palautuskäytäntöjen aikaansaamiseksi. Tarvitaan toimiva järjestelmä niiden turvapaikanhakijoiden palauttamiseksi, jotka saavat kielteisen turvapaikkapäätöksen.

– Haluamme kuitenkin muistuttaa hallitusta siitä, että jokaiselle turvapaikanhakijalle on taattava oikeudenmukainen ja yksilöllinen käsittely. Hallituksen kiristyneet toimet turvapaikan hakijoiden prosessissa ovat heikentäneet hakijoiden oikeusturvaa, johon myös oikeusoppineet ovat kiinnittäneet huomiota.

Turvapaikanhakuprosessissa pitää kristillisdemokraattien mielestä huomioida myös henkilön uskonnollinen vakaumus ja siitä johtuvat uhkatekijät turvapaikanhakijalle.

– Kristityksi kääntyminen voi merkitä monelle afgaanille lähes suoraa kuolemantuomiota, mikäli hänet palautetaan kotimaahan, Laukkanen sanoo.

”Kristittyjen vaino on kiihtynyt Afganistanissa-tilanne lähes yhtä paha kuin Pohjois-Koreassa”

Kristittyjen vainoa eri maissa tutkivan Open Doors Finland-järjestön toiminnanjohtaja Miika Auvinen kertoi alkuvuonna, että tilanne Afganistanissa on yksi pahimmista. (Kuva: Samuli Rissanen)

Afganistan nousi viime vuonna kristittyjä eniten vainoavien maiden listan kakkoseksi lähes Pohjois-Korean rinnalle ilmenee kristittyjen vainoa mittaavassa World Watch List 2018 -listauksessa.

–  Kristittyjen asema on Afganistanissa lähes yhtä huono kuin Pohjois-Koreassa. Pelkkä epäilys kääntymisestä kristityksi riittää Afganistanissa siihen, että suku tai viranomaiset voivat tappaa henkilön. Tämä alleviivaa sitä vastuuta, mikä turvapaikanhakijoiden päätöksiä käsittelevillä viranomaisilla on Suomessa, Open Doors Finland ry:n toiminnanjohtaja Miika Auvinen kertoi raportin julkaisemisen yhteydessä alkuvuonna.

Ulkopoliittisen insituutin tutkijan Olli Ruohomäen mukaan Afganistanin uskonnonvapaustilannetta pahentaa maan epävarma poliittinen ja taloudellinen tilanne sekä heikentynyt turvallisuus.

Hän muistuttaa, että Afganistan on hauras valtio, jonka kehitys on vaivalloista ja suureksi osaksi ulkomaisen tuen varassa. Tämä siitäkin huolimatta, että kansainvälinen yhteisö on pumpannut maahan rahaa ja tehnyt muita ponnistuksia vakauden aikaansaamiseksi yli 15 vuoden ajan.

– Silti voidaan sanoa, että Afganistanin turvallisuustilanne on varsin ongelmallinen ja heikentynyt viime vuosina.

Ylös