Östman kyseenalaistaa Suomen äänestyskäyttäytymisen YK:ssa: Onko hallitus tasapuolinen Israelin ja palestiinalaisten välisessä konfliktissa?

18.6.2018 klo 11:47 Politiikka Samuli Rissanen

YK:n yleiskokous äänesti viime viikolla päätöslauselmasta, jossa se tuomitsi Israelin toimet siviilejä vastaan Gazan väkivaltaisuuksissa. Kaikkiaan 120 maata äänesti lauselman puolesta, Suomi mukaan lukien.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman kyseenalaistaa Suomen äänestyskäyttäytymisen YK:ssa.

Viime viikkoisessa YK:n päätöslauselmassa tuomittiin Gazasta Israelin siviilikohteisiin ammutut raketit, mutta Gazaa kontrolloivan islamistiryhmä Hamasin tekemisistä ei lauselmassa mainittu.

Suomi oli niiden 12 EU maan joukossa, jotka äänestivät palestiinalaisia ja PLO:ta suosivan päätöslauselman puolesta.

Vaikka YK:n yleiskokouksen päätöslauselmat eivät ole oikeudellisesti sitovia, niillä on poliittista painoarvoa.

– Palestiinan yksipuolinen puolustaminen ei auta ratkaisemaan Lähi-idän kriisiä. Sen sijaan tulee kannustaa osapuolia neuvottelupöytään ja pidättäytymään väkivallasta rauhan saavuttamiseksi, Östman sanoo.

Hän huomauttaa, että Israelin ja Gazan välisen turva-aidan varrella järjestetyt mielenosoitukset eivät ole olleet rauhanomaisia.

– Israelin puolustusvoimien joukkoja heitettiin polttopulloilla ja kivillä, minkä lisäksi mielenosoittajia on pyrkinyt Israelin rajan ylitse raja-aitaa vahingoittaen. Hamasin johtajat kävivät rajalla lietsomassa marttyyrimielialaa. Mellakoijat sytyttivät tuleen oman kaasuputkensa, ja sähkönjakelu alueella keskeytyi. Samalla Hamas esti avustuskuljetukset omalle kansalleen.

– Hamas on terroristijärjestö, jolla on pitkä ja verinen historia hyökkäyksistään Israelin siviiliasukkaita vastaan, Östman muistuttaa.

Vain Israeliin voi mikä tahansa terrorijärjestö iskeä ilman, että se huolettaa YK:ta

Hän vaatii hallitukselta kirjallista selvitystä siitä, ovatko sen kannanotot Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista olleet tasapuolisia, ja miten hallitus aikoo tulevaisuudessa varmistaa, ettei se ole tukemassa yksipuolista kuvaa konfliktista.

Kuusi Tyynenmeren alueen maata liittyi Australian johdolla Israelin ja USA:n lailla vastustamaan Hamasia tukevaa päätöslauselmaa. EU-maista Saksa ja Iso-Britannia oli niiden 45 maan joukossa, jotka pidättäytyivät äänestämästä.

Yhdysvallat pyrki myös saamaan YK:n päätöslauselmaan lisäyksen, jossa tuomittaisiin myös Hamasin toimet. Ehdotus ei kuitenkaan saanut vaadittavaa kahden kolmasosan määräenemmistöä, joten se hylättiin.

Israelin YK:n lähettiläs Danny Danon puki sanoiksi YK:n yleiskokouksen puolueellisuuden.

– Jos ISIS hyökkää Tukholmaan, YK tuomitsee ISISin; jos Al-Qaida iskee Pariisiin, YK tuomitsee Al-Qaidan mitä jyrkimmin sanoin. Vain Israeliin voi mikä tahansa terrorijärjestö iskeä ilman, että se huolettaa YK:ta”, sanoi Danon.

Ylös