Sari Tanus pöyristyi: ”Hallituksen 120-sivuinen sote-vastine oli tuskin jaettu, kun luimme jo uutisia sisällöstä mediasta”

18.6.2018 klo 15:47 Politiikka Samuli Rissanen

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta sai aamupäivällä hallituksen 120-sivuisen vastineen käsiinsä samalla kun poimintoja sen sisällöstä oli jo julkisuudessa. Valiokunnan varajäsen Sari Tanus on pöyristynyt asiasta.

Hallituksen sote-jumppaa eduskunnassa ovat sävyttäneet tieto- ja asiakirjavuodot ja sama meno näyttää jatkuvan, kun hallitus tänään tiedotti sosiaali- ja terveysvaliokuntaa omasta vastineestaan perustuslakivaliokunnan lausuntoon.

Sosiaali-ja terveysvaliokunnan varajäsen, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kertoo, että hallituksen 120-sivuinen vastine oli tuskin jaettu valiokunnan jäsenille, kun ensimmäiset uutiset sen sisällöstä olivat jo mediassa.

– Pöyristyttävää, että tällaisen pumaskan ydinkohdat ovat median tiedossa, ennenkuin asiaa käsittelevät edustajat ovat siihen tietoon edes ehtineet luoda silmäyksen, hän sanoo.

Tanuksen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalla oli etukäteen selvä marssijärjestys: asiaa ei julkisteta ennenkuin se on käsitelty.

Tanuksen mukaan asiakirjoja ei ollut valiokunnan edustajien saatavilla tätä aiemmin edes sähköisessä tilassa, joten vuoto on kummallinen.

Tanuksen mukaan sosiaali- ja terveysvaliokunnalla oli etukäteen selvä marssijärjestys: asiaa ei julkisteta ennenkuin se on käsitelty.

Itse vastineeseen ja sen sisältöön Tanus ei toistaiseksi halua ottaa kantaa, sillä laajaan aineistoon perehtyminen vie aikaa.

– Meillä oli hyvä kokous, pääsimme hyvään alkuun ja huomenna jatkamme vastineen läpikäyntiä.

Valiokunta päätti äänestyksen jälkeen, että se järjestää huomisaamuna asiasta julkisen kuulemisen, jolloin sisällöstä voidaan kertoa, vaikka itse asiaa ei olekaan vielä loppuun käsitelty.

Hallitus kertoo vastineensa päälinjauksista tiedotustilaisuudessa jo tänään.

Valiokunta puolestaan järjestää vastineesta julkisen kuulemisen huomenna kello 8, jonka jälkeen se on kaikille julkinen.

Tanuksen mukaan on vaikea arvioida, milloin valiokunta saa mietintönsä valmiiksi.

Hän muistuttaa, että työsarkaa riittää, sillä sosiaali- ja terveysvaliokunnan on määrä tehdä perustuslakivaliokunna mietinnön ja hallituksen vastineen pohjalta tarvittavat korjaukset ja pykälämuutokset.

– Tarkoituksen on jättää valinnanvapaudesta, maakuntauudistuksesta ja tuottajalakipaketista koostuva laaja kokonaisuus yhdessä perustuslakivaliokunnan uudelleen arvioitavaksi.

Tanuksen mukaan valiokunnassa odotetaan myös eduskunnan puhemiesneuvoston päätöstä eduskunnan istuntokauden päättävästä kesätauosta.

– Kyllä aivot jo kaipaisivat lepoa, ihan työtehokkuuden säilyttämisen vuoksi, hän sanoo.

Soten eduskuntakäsittelyn vaiheet ovat pitäneet valiokuntaa kiireisenä pääsiäisestä lähtien.

”Valinnanvapauden aloitus lykkääntyy ja aikataulu vaiheistuu”

Hallituksen vastineesta kertoneet Yle ja Helsingin Sanomat ovat uutisoineet, että hallitus on valmis lykkäämään sosiaali- ja terveyspalveluiden valinnanvapautta vuodella.

Suoran valinnan sote-keskuspalvelut alkaisivat näin vuoden 2022 alusta.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnalta edellytetään lehtitietojen mukaan muun muassa valinnanvapauden aikataulun vaiheistamista.

Helsingin Sanomat kertoo lisäksi, että hallitus on esittämässä lakiin pykäliä, jotka lisäisivät todennäköisyyttä sille, että sote-uudistus ei ole ristiriidassa EU:n valtiontukisääntöjen kanssa.

Kristillisdemokraattien sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen Sari Tanus muistuttaa, ettei yksikään EU-jäsenmaa ole toistaiseksi notifioinut sosiaali- ja terveysjärjestelmäänsä EU:ssa. Sosiaali- ja terveyssektori on jätetty kansallisen päätöksenteon piiriin.

– Siksi tuntuisi kummalliselta, jos me nyt alkaisimme tätä omaehtoisesti EU-komissiolta kysellä, Tanus kummeksuu.

Ylös