Aki Ruotsala kohupotkujen jälkeen – ”Mankelin läpikäynyt”

21.6.2018 klo 11:30 Kotimaa Kristiina Kunnas

Hallintotieteiden maisteri ja Merikarvian kunnan kehittämispäällikön paikalta Pori Jazzin toimitusjohtajaksi valittu Aki Ruotsala ei koskaan ehtinyt ottaa tehtävää vastaan. Kohupotkut tulivat vain viisi päivää nimityksen jälkeen. – Minulla ei ollut varasuunnitelmaa, kertoo aiemmasta työpaikastaan irtisanoutunut ja tulevasta työpaikastaan irtisanottu Ruotsala.

Merikarvian kunnan kehittämispäällikkö Aki Ruotsala oli uutisissa perjantaina 1. kesäkuuta. Hallintotieteiden maisteri oli valittu Pori Jazzin toimitusjohtajaksi. Tehtävä alkaisi elokuun alussa.

– Tosi hyvät tunnelmat on ja hyvällä fiiliksellä lähden tehtävään, Ruotsala totesi KD-verkkolehdelle.

Legendaarinen puistofestivaali on pitänyt heinäkuisen viikon ajan majaansa Porin Kirjurinluodolla jo kauan ennen Ruotsalan, 33, syntymää.

Seuraavalla viikolla toimitusjohtaja-nimityksen jälkeen Porilaine-lehden kolumnisti oli kaivanut kolumniinsa (6.6.) KD-Nuorten puheenjohtajana toimineen Ruotsalan vuoden 2011 kommentteja homoseksuaalisuudesta. Ruotsala oli tuolloin todennut, ettei hänellä ole syytä epäillä, jos joku kertoo eheytyneensä homoudesta.

Myöhemmin samana päivänä julkaistiin Satakunnan Kansan haastattelu, jossa Ruotsala oli laitettu vastaamaan kysymyksiin homoseksuaalisuudesta. Hän totesi, että ei ajattele ihmisiä homoina tai heteroina. ”On vain ihmisiä, ja sitten on homoutta ja heteroutta.”

Kommentit aiheuttivat ennennäkemättömän media- ja some-keskustelun – ja raivon.

Pori Jazzin hallitus kokoontui kriisikokoukseen ja mediakohun keskelle joutunut Ruotsala irtisanottiin. Ruotsalasta tuli hetkessä valtakunnan tunnetuin työtön.

Pori Jazzin hallitus kokoontui kriisikokoukseen ja mediakohun keskelle joutunut Ruotsala irtisanottiin. Ruotsalasta tuli hetkessä valtakunnan tunnetuin työtön.

– Ratkaisu oli minulle kova. Olen miettinyt kovasti olisinko voinut tehdä jotain enemmän tai paremmin. Tai olisiko minun pitänyt varautua jo hyvissä ajoin tähän keskusteluun, joka oli paikoin repivä, ehdoton ja tuomitseva, Ruotsala kertoo.

Hän suhtautui Pori Jazzin toimitusjohtajuuteen pitkänä projektina.

– Olin sitoutunut tekemään kovasti töitä vuosia, jotta hyvästä festivaalista saataisiin entistä parempi.

– Irtisanouduin Pori Jazzin rekrytoinnin takia entisestä työpaikastani, eikä minulla ole varasuunnitelmaa. Ymmärrän, että tilanne on hankala Pori Jazzin kannalta, mutta yksityishenkilön näkökulmasta se on lähes mahdoton.

Ruotsalaa on pyydetty harkitsemaan eduskuntavaaliehdokkuutta.

– Politiikassa toimineelle ihmiselle se voisi olla luonteva valinta.

Hänelle on tullut valtava tulva niin kritiikkiä ja vihapuhetta, mutta myös tukea ja kannustusta.

Moni on kääntänyt selkänsä, mutta toiset ovat tulleet kohti. – Aki Ruotsala

– Tämmöistä mankelia en toivo kenellekään. Olen ollut myrskyn silmässä, mutta pysynyt rauhallisena.

– On niitä, jotka uskovat kykyihini ja osaamiseeni, mikä on tietysti henkisesti iso asia. Moni on kääntänyt selkänsä, mutta toiset ovat tulleet kohti.

Pori Jazzin toimitusjohtajan pikapotkut

•  Ruotsala valittiin 1.6. Pori Jazzin toimitusjohtajaksi (alk.1.8.)
• Ruotsalaan liitetyt näkemykset homoseksuaaleista synnyttivät mediassa ja somessa kritiikin ja jättikohun  6.6.
• irtisanottiin toimitusjohtajan tehtävästä 6.6.
• potkut aiheuttivat tukivyöryn

Aki Ruotsala

• 33-vuotias perheenisä Porista
• entinen Merikarvian kunnan kehittämispäällikkö
• KD-puoluevaltuuston puheenjohtaja
• hallintotieteiden maisteri, 2018 valmistuva kauppatieteiden maisteri
• tavattavissa Porin SuomiAreenassa KD:n puoluepäivänä 17.7.

– Somevetoisessa keskustelussa sitä omaa tarinaa ja viestiä ei aina haluta kuulla. Kehotan kuitenkin kaikkia julkiseen tehtävään hakevaa ja valittua varautumaan ennakolta nopeasti etenevään keskusteluun, missä vaaditaan nopeita ja ehdottomia johtopäätöksiä. Siinä pitää olla yhtä aikaa vahva, ettei turhaan taivu, ja empaattinen, että ymmärtää mistä ihmisten viestit kumpuavat, Aki Ruotsala toteaa. Kuvassa Ruotsala on puheenjohtajana Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston kokouksessa toukokuussa 2018 eduskunnan Pikkuparlamentissa. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Ylös