”Esirukousten voimasta tässä vielä seistään”

22.6.2018 klo 19:56 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kertoo kristittynä poliitikkona toimimisen haasteista ja toisaalta siunauksista. Hän katkaisi lähes tauotta jatkuneen valiokuntatyön eduskunnassa ja tuli Keuruun juhannuskonferenssiin.

Juhannuskonferenssi juhlateltta on täpötäynnä, kun Lasse Heikkilän Missa concordiae-messu vetää juhannusaattona helluntaikansan vahvojen rytmien vietäväksi.

Joukon keskellä juhlii myös kansanedustaja Sari Tanus, joka on onnistunut katkaisemaan juhannukseksi sosiaali-ja terveysvaliokunnan paineet harteiltaan.

Ainakin melkein, sillä puhe kääntyy helposti eduskuntaan. Tanus myöntää, että kristillisten arvojen perustalta työskentelevän päättäjän taival on usein raskas ja vaikea. Vaikka tarkoittaakin hyvää ja tekee työtä ihmisten hyväksi, tulee usein väärinymmärretyksi.

–      Riipaisevinta on se, että kuulee riistävänsä joiltakin ihmisoikeuksia tai vahingoittavan jollain tapaa.

–  Riipaisevinta on se, että kuulee riistävänsä joiltakin ihmisoikeuksia tai vahingoittavan jollain tapaa.

Kristilliset arvot ovat olleet pitkään vastatuulessa ja sanomisen tila kaventunut myös uskovilta poliitikoilta. Tietyssä mielessä kehityksessä voi olla peiliin katsomistakin, sillä Tanus muistuttaa, että ”armottomasti puhuttu totuus ei ole totuutta.”

– Tiukimmassa totuudessakin on muistettava armo, rakkaus ja inhimillisyys. Muuten yhteistä kieltä ei löydy.

Tanus muistuttaa, että ”armottomasti puhuttu totuus ei ole totuutta.”

Tanus tietää tekevänsä työtä vakaalta ja oikealta arvopohjalta. Hänen mukaansa kyse on uskosta, mutta myös tiedosta, että seisoo arvopohjalla, joka on kestänyt ja kestää koetuksissa.

Usko on hänelle ehdottomasti voimavara.

–  Se on happi, jota hengitän. Ilman en selviydy, Tanus sanoo.

Ja lisää:

– Ilman esirukoilijoita ja esirukouksia en varmaan seisoisi enää tässä. Tiedän, että siellä on taustalla kokonainen armeija uskovia, jotka rukoilevat.

Usko on Tanukselle arkielämään linkittyvä asia. Hän pyytää viisautta ja johdatusta elämäänsä ja työhönsä, mutta muistuttaa, että sen lisäksi täytyy olla herkkyyttä kuulla ja vielä totella kuulemaansa.

– Joskus johdatus voi olla sivujuonteelta tuntuva asia, joka kuitenkin on se, jota pitäisi lähteä seuraamaan.

Esimerkki löytyy läheltä: Eilen Tanus valmistautui hoitamaan kauppa-asioitaan, mutta koki kehoituksen lähettää ensin viesti kansanedustajakollegalle. Se tuntui ajatuksena erikoiselta, mutta hetken pohdittuaan hän päätyi kuitenkin lähettämään viestin, ennen kauppareissua. Paluuviestinä Tanus sai kollegaltaan kiitokset ja terveiset, että oli sanonut juuri oikeat asiat oikeaan aikaan.

Tanuksen mukaan uskossa ja politiikassa on tärkeää, että sanat ja teot ovat linjassa keskenään.

– On vaikea olla uskottava, jos se mistä puhuu, ei näy teoissa.

Kristillisdemokratiassa on hänen mukaansa kysymys kristilliseltä arvopohjalta tehdystä politiikasta. Sen on esimerkiksi otettava huomioon heikoimmat ja kaikkein haasteellisimmissa tilanteissa elävät ihmiset. Sillä juuri sinne Jumala rakkaudessaankin menisi.

– On opittava rakastamaan yli kaiken Jumalaa sekä lähimmäistä niin kuin itseään, hän muistuttaa rakkauden kaksoiskäskystä.

Ylös