Uskonnon- ja sananvapaus vedenjakajalla

22.6.2018 klo 09:00 Kolumnit Sari Essayah

Pari kulunutta viikkoa ovat viimeistään todistaneet yhteiskunnallisen ilmapiirin rajun muutoksen Suomessa.  Puoluevaltuustomme puheenjohtaja Aki Ruotsala sai lähtöpassit tulevasta tehtävästään Pori Jazzien toimitusjohtajana muutaman tunnin some-lynkkauksen jälkeen. Viikkoa aikaisemmin oltiin kyseenalaistettu ministerin oikeus vakaumuksensa ilmaisuun.

Pienemmälle huomiolle on jäänyt KD-Nuorten sulkeminen Osalliseksi Stadiin -tapahtumasta. Nuorisojärjestöjen yhteinen kannanotto Maksuttomasta ehkäisystä alle 25-vuotiaille oli näet yksipuolisten sanamuotojen takia jäänyt allekirjoittamatta. Moni pohti, olemmeko astumassa mielipideterrorin aikaan, jossa tietyistä asioista on vain ”yksi virallinen totuus”?

Ruotsalan kohtelusta syntyi myös vastareaktio. Tukea ja rohkaisua sateli eri suunnista. Aika moni vastaamistani puheluista alkoi sanoilla: ”En ole minkään sortin uskovainen, mutta…” Ruotsalan kohtalon koettiin heijastavan julkisen keskustelun ilmapiirin muutosta laajemminkin. Suomessa suvaitaan entistä huonommin erilaisia näkemyksiä: ”On hyväksyttyä tulla ’kaapista ulos’ heteroseksuaalista homoseksuaaliksi, mutta ei toisin päin.”

Viittaukset Ruotsalan taustaan irtisanomisen yhteydessä koettiin jopa kristillisen vakaumuksen vainona. Voivatko ”vääränlaiset” mielipiteet johtaa syrjintään työmarkkinoilla? Samoin mielipiteiden polarisaatiostakin USA:n malliin ja toisten ohi puhumisesta oltiin huolissaan.

Moni pohti, olemmeko astumassa mielipideterrorin aikaan, jossa tietyistä asioista on vain ”yksi virallinen totuus”?

Olemme selvästikin kulminaatiopisteessä, jossa suuri joukko suomalaisia kaipaa vastuullisia uskonnon- ja sananvapauden puolustajia. On myös tärkeää kohdella kristillisen etiikan mukaisesti kaikkia ihmisiä. Jokaisen ihmisarvoa tulee aina kunnioittaa. Puolustetaan ja pidetään siis kiinni perustuslain kaikille suomista oikeuksista niin uskonnon- kuin sananvapauden osalta. On aika olla rohkea!

Kirjoittaja Sari Essayah on Kristillisdemokraattien puheenjohtaja ja kansanedustaja.

Ylös