Sote- ja maku-uudistuksen aloitus lykkääntymässä-Sipilän hallituksen reaktiota odotetaan

26.6.2018 klo 11:22 Politiikka Samuli Rissanen

Sote- ja maakuntauudistuksen siirtyminen vuodella eteenpäin näyttää todennäköiseltä nyt, kun on varmistunut, ettei eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta saa mietintöään valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä.

Sosiaali-ja terveysvaliokunta päätti tänään kokouksessaan jatkaa asian käsittelyä vielä ensi viikolla sekä kahtena päivänä elo- ja syyskuussa ennen eduskunnan syysistuntokauden alkamista.

Valiokunta kokoontuu viikolla 27 perjantaihin 6. heinäkuuta saakka. Lisäksi valiokunta on päättänyt, että se pitää kokouksen 20. elokuuta.

Syysistuntokauden osalta valiokunnan ensimmäinen kokous on maanantaina 3.9.

Sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen Sari Tanus arvioi aiemmin KD-lehdelle, että ei usko sote-uudistuksen valiokuntakäsittelyn etenevän kovin suuria harppauksia tämän ja ensi viikon aikana.

Esimerkiksi ensimmäisen korin eli maakuntauudistuspaketin, tuottajalain ja kolmosena olevan valinnanvapautta koskevien mietintöjen kirjoittamiseen kuluu viikkoja.

Mietintöjä kirjoittavat valiokuntaneuvokset. Mietinnöt vastaavat sivumääriltään yliopistotutkinnoista tuttua pro gradu-työtä.

– Ei niitä hetkessä kirjoiteta. Sen jälkeen mietinnöt käydään valiokunnassa läpi ääneen lukemalla, siihenkin kuluu päiviä, Tanus kuvasi prosessia.

Ei ole mahdotonta, että hallituksen tiedonanto tulisi vielä ennen eduskunnan kesätaukoa eli tämän viikon aikana.

Elokuun kokousvarauksia vaikeuttaa valiokuntaneuvosten ja virkamiesten lomakausi ja elokuun lopulla vuoronperään pidettävät eduskuntaryhmien kesäkokoukset. Virallisesti eduskunta palaa kesätauoltaan syyskuun alussa.

Valiokunnassa on ollut tavoitteena varata virkamiehille heinä–elokuussa neljä viikkoa vuosilomaa ja kolme viikkoa sote-mietintöjen kirjoittamiseen.

Tanuksen mukaan soten hyväksymisen ja sitä määrätyllä aikataululla seuraavien maakuntavaalien aikataulu lykkääntyy vääjäämättä.

– Voi tehdä tiukkaa, että maakuntavaalit olisivat edes eduskuntavaalien yhteydessä, hän kertoi.

Tanuksen mukaan jo puhdas pragmaattinen matematiikka johtaa päätelmään, että mikäli maakuntavaalit halutaan järjestää erillisinä vaaleina, on todennäköisempi ajankohta vasta ensi vuoden syksy. Se taas tarkoittaisi, että maakuntien aloitus lykkääntyisi vuoden 2021 alkuun.

– Maakuntavaaleista on oltava riittävän pitkä aika, jotta uudet maakuntavaltuustot ehtivät tehdä tarvittavat päätökset, Tanus muistuttaa.

Sitä ennen sotella on vielä useampi kynnys ylitettävänä eduskunnassa. Kun sosiaali-ja terveysvaliokunta saa mietintönsä valmiiksi, uudistus menee vielä kertaalleen perustuslakivaliokunnan arvioitavaksi.

Tämänhetkisen prosessikaavion mukaisesti lait saattaisivat tulla eduskunnan äänestettäväksi loppusyksyllä.

Myös pääministeri Juha Sipilä myönsi eilen toimittajille eduskunnassa, ettei sosiaali- ja terveysvaliokunta näytä saavan sote-mietintöluonnosta valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä.

Näin ollen sote- ja maakuntauudistus lykkääntyisi vuodella ja alkaisi vasta vuoden 2021 alusta.

Sipilä sanoi lisäksi eilen illalla Ylen A-studiossa, että jos uudistus lykkääntyy, pitää harkita hallituksen tiedonannon antamista.

Sipilän mukaan hallitus voisi tiedonannon avulla mitata, onko eduskunta valmis viemään uudistusta eteenpäin muutetussa muodossa. Hänen mukaansa ei ole mahdotonta, että hallituksen tiedonanto tulisi vielä ennen eduskunnan kesätaukoa eli tämän viikon aikana.

Sipilän odotetaan kertovan hallituksen aikeista vielä tänään.

Ylös