KD Nuorten Sarasmaa Vihreiden lainsäädäntösihteerin tempauksesta: ”Jos meininki ei miellytä, on keinoksi valittava protestien sijaan politiikka”

1.8.2018 klo 10:53 Politiikka Merja Eräpolku

KD Nuorten puheenjohtaja Aleksi Sarasmaa muistuttaa blogissaan, että lait on säädetty kaikkien noudatettaviksi, eikä laillisen päätöksen toimeenpanon vastustaminen ole hyväksyttävää.

– Viranomaisten toiminta perustuu lakiin ja lainsäädäntöä voi kukin pyrkiä muuttamaan osallistumalla demokraattiseen päätöksentekoon. Jos meininki ei miellytä, on keinoksi valittava protestien sijaan politiikka.

Aleksi Sarasmaa kommentoi tiistaina 31.7. uutisoitua tapausta, jossa vihreän eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteeri Aino Pennanen yritti estää ulkomaalaisen henkilön käännytyksen protestoimalla lentokoneessa. Pennanen pyrki estämään koneen nousemisen jäämällä seisomaan. Lopulta poliisi poisti Pennasen koneesta.

Vihreiden puheenjohtaja Touko Aalto piti ensikommentissaan Pennasen tekoa rohkeana ja puolusteli tekoa.

– Rohkea Aino Pennanen yritti estää ihmisen pakkopalautuksen. Huutavien ihmisoikeusongelmien esiin nostaminen ei voi olla kiinni vain yksittäisten ihmisten kansalaisrohkeudesta, Aalto kommentoi tapahtunutta Twitterissä.

Oikeustieteitä opiskeleva Sarasmaa muistuttaa, ettei Pennasella ei ollut tietoa käsillä olleen palautuksen taustoista, mutta tämä katsoi olleensa asiassa oikeammassa kuin palautuspäätöksen lain puitteissa tehneet viranomaiset ja näin oikeutettu vaikeuttamaan sekä viranomaisten että lentoyhtiön toimintaa.

– Kenenkään ei tällä tavalla tulisi asettua lainsäädännön yläpuolelle. Tällainen toiminta halventaa demokratiaa ja oikeusvaltiota.

Demokraattisessa oikeusvaltiossa yksilön epämieluisaksi kokemia asioita ei tule pyrkiä muuttamaan päätösten toimeenpanoa vaikeuttamalla tai häiriköimällä.

Finnairin koneen kapteeni kieltäytyi Pennasen vaatimuksesta olla nousematta ilmaan palautettavan henkilön kanssa.

– Lentoyhtiönkään tehtäviin ei kuulu arvioida yksittäisen palautuksen perusteita tai oikeellisuutta. Hienoa nähdä, että Finnairilla luotetaan viranomaisten toimintaan ja kyetään yhteistyöhön heidän kanssaan, Sarasmaa toteaa.

Hän korostaa, että demokraattisessa oikeusvaltiossa yksilön epämieluisaksi kokemia asioita ei tule pyrkiä muuttamaan päätösten toimeenpanoa vaikeuttamalla tai häiriköimällä.

– Allekirjoittaneenkin mielestä Suomen turvapaikkapolitiikkaa tulisi muuttaa ja varmistaa turvapaikanhakijoiden perus- ja ihmisoikeuksien toteutuminen nykyistä paremmin. Viranomaisten toiminnan vaikeuttaminen ei kuitenkaan ole oikea keino tähän. Mikäli haluaa Pennasen tavoin ottaa kantaa Suomen turvapaikkapolitiikkaan, tulee toimet kohdistaa viranomaisten sijaan poliittisiin päättäjiin, KD Nuorten puheenjohtaja korostaa.

Ylös