Räsänen keskusteli japanilaiskollegojen kanssa tiedustelusta: ”Suomen lainsäädäntö saatava pikaisesti ajan tasalle”

1.8.2018 klo 19:36 Politiikka Merja Eräpolku

Japanin parlamentin alahuoneen tiedusteluvaliokunta kävi tänään 2. elokuuta kansanedustaja Päivi Räsäsen (kd) vieraana eduskunnassa keskustelemassa tiedustelutoiminnasta ja sen parlamentaarisesta valvonnasta. Räsänen on huolestunut, kun tiedustelulakien käsittely Suomessa on viivästynyt.

Japanin tiedusteluvaliokunta on toiminut neljän vuoden ajan. Tiedustelutoiminnan tarpeet ja parlamentaarisen valvonnan haasteet ovat Japanissa ja Suomessa hyvin samantapaiset.

– Oli erittäin mielenkiintoista ja hyödyllistä jakaa kokemuksia ja näkemyksiä keskenään, tilaisuutta emännöinyt Päivi Räsänen kertoo.

Räsänen kertoi vieraille, että suomalaisilla hyvä käsitys tiedustelun tarpeellisuudesta Euroopan ja Suomen tapahtumien myötä.

– Tiedustelu ollaan uuden lainsäädännön myötä nostamassa nyt muiden eurooppalaisten maiden tasolle.

Räsänen oli käynnistämässä tiedustelulainsäädännön valmistelua viime vaalikaudella toimiessaan sisäministerinä.

Asiaa koskevat lakiehdotukset ovat parhaillaan eduskunnan käsittelyssä, mutta niiden käsittely on kesken. Tarkoitus on muun muassa, että eduskuntaan perustettaisiin 11-jäseninen tiedusteluvaliokunta tiedustelun parlamentaarista valvontaa varten.

– Suomella ei vielä ole ollut kykyä valvoa rajat ylittävää tietoliikennettä, vaikka muilla mailla tämä mahdollisuus on ollut. Myös rikollisjärjestöt hyödyntävät verkkoa yhä laajemmin ja turvallisuusviranomaisten on kyettävä muuttuvaan tilanteeseen vastaamaan. Kansalaisten huolia on kuultu lain valmistelussa, eikä lakiehdotus mahdollista massavalvontaa, Räsänen totesi KD-lehdelle.

Hänen mukaansa on ongelmallista, että tiedustelulakien käsittely on viivästynyt. Sote-uudistuksen käsittely on valitettavasti ruuhkauttanut eduskunnan valiokunnat.

Jotta kansallisesta turvallisuudesta voidaan jatkossa huolehtia, Suomessa lainsäädäntö tulee saada pikaisesti ajan tasalle.

– Tarve lainsäädännölle ei ole kuitenkaan mihinkään hävinnyt. Valitettavasti olemme jo joutuneet Suomessa todistamaan omiin kansalaisiimme kohdistuneen terrori-iskun. Jotta kansallisesta turvallisuudesta voidaan jatkossa huolehtia, Suomessa lainsäädäntö tulee saada pikaisesti ajan tasalle.

Räsäsen mukaan hanke on vähintään yhtä kiireellinen kuin sote.

– Eduskunnan tulisi nyt syksyn tullen priorisoida tiedustelulakien käsittely. Valmisteluun on tehty jo valtavan paljon työtä viime vaalikaudelta lähtien, nyt tarvitaan vain poliittista tahtoa viedä hanke läpi. Japanin valiokunta jakoi arvokasta tietoa omista kokemuksistaan, jota on hyvä hyödyntää erityisesti parlamentaarisen valvonnan toimeenpanossa, Räsänen arvioi.

 

Ylös