EK: Iranin-pakotteet vaikuttavat Suomeen toden teolla vasta marraskuussa

7.8.2018 klo 16:05 Ulkomaat KD Lehti

Noin 70 suomalaisella yrityksellä on liiketoimintaa Iranissa – vienti kasvoi 50 prosenttia vuosina 2016–2017. Nyt pakotteet alkavat uhata kasvanutta vientiä.

Yhdysvaltain asettamat Iranin vastaiset pakotteet alkavat vaikuttaa suomalaisyrityksiin toden teolla vasta marraskuussa, jolloin Iranin keskuspankkiin ja finanssisektoriin kohdistuvat pakotteet astuvat voimaan, arvioi Elinkeinoelämän keskusliiton kehittyvien talouksien johtaja Petri Vuorio.

– Pankkiliikenne Euroopan ja Iranin välillä uhkaa pysähtyä marraskuun alkuun mennessä. Se on saatavien kotiuttamiselle hyvin merkittävä ongelma liiketoiminnan harjoittamisessa, sanoo Vuorio.

Noin 70 suomalaisella yrityksellä on liiketoimintaa Iranissa. Suomen vienti Iraniin oli viime vuonna 115 miljoonaa euroa.

– Se ei sinällään ole valtavan suuri volyymi, mutta kasvua oli 50 prosenttia edellisvuodesta. Lähdimme aika alhaalta vuonna 2016. Ydinsopimuksen nähtiin olevan lähtölaukaus hyvin potentiaaliselle markkinalle, Vuorio kertoo.

– Iran oli viimeinen suuri avautuva markkina, jossa on 80 miljoonaa kuluttajaa sekä valtavat patoutuneet investointitarpeet eristäytymisen ajalta. Siellä on laajaa kysyntää myös suomalaiselle osaamiselle.

Eurooppalaisille yrityksille on toivottu poikkeuslupia ja siirtymäaikoja helpottamaan pakotteiden tuomaa rasitetta, mutta toistaiseksi Trumpin hallinto ei taivu.

Vuorion mukaan Iran on tämän hetken merkittävimpiä ongelmia Yhdysvaltain ja EU:n välisissä suhteissa.

– Iran on kyllä kivi kengässä ja jakolinja aika syvä siitä syystä, että nämä pakotteet kohdistuvat aika lailla eurooppalaisyrityksiin, koska yhdysvaltalaiset eivät Iranin markkinoilla vielä aktiivisesti läsnä olleetkaan.

Eurooppalaisille yrityksille on toivottu poikkeuslupia ja siirtymäaikoja helpottamaan pakotteiden tuomaa rasitetta, mutta toistaiseksi Trumpin hallinto ei taivu.

– Kyllä linja on ollut täysin perääntymätön. Mutta kuten tiedetään, käännökset voivat olla nopeita ja yllättäviä, Vuorio sanoo.

Yhdysvallat näyttää Vuorion mukaan käyttävän Iraniin samaa strategiaa kuin Pohjois-Koreaan.

– Strategia on luoda taloudellista painetta, jotta voidaan neuvotella parempi diili. Iran eroaa Pohjois-Koreasta siinä mielessä, että Iranilla on merkittävät öljy- ja kaasuvarat sekä vahvoja liittolaisia.

Lähde: STT–Lassi Lapintie
Ylös