”Veronkevennykset suunnattava pienituloisille”

7.8.2018 klo 11:44 Politiikka Kristiina Kunnas

– Verotuksen avulla pitää purkaa suurimpia kannustinloukkuja, vaatii Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä budjettineuvotteluiden alla.

Kristillisdemokraattien puoluesihteeri Asmo Maanselkä kantaa huolta sekä työnteon kannustimista että lapsiperheiden tilanteesta. Vuoden 2019 budjettivalmisteluissa on puhuttu siitä, että kenenkään verotus ei kiristyisi. Verotuksen inflaatiotarkistus veisi 300 miljoonaa valtion varoja.

– Tuo vara voitaisiin käyttää hyödyllisemmin purkamalla pienituloisten kokemia kannustinongelmia. Näin saataisiin hoidettua työttömyyttäkin oikeaan suuntaan, Maanselkä toteaa.

Sosiaaliturvan uudistaminen onkin ensi kauden suurin yksittäinen ponnistus. Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on valitettavasti sellainen, että tukien varaan on helppo jäädä ja työn vastaanottaminen ei ole kannattavaa. – KD:n puoluesihteeri Asmo Maanselkä

Maanselkä muistuttaa, että Suomen rajaveroaste on jopa 5–10 % muita pohjoismaita korkeampi 1 800 – 2 400 euroa kuukaudessa ansaitsevilla pienituloisilla.

– Tämä näkyy heikompana työllisyytenä. Työtä ei aina kannata ottaa vastaan, KD:n puoluesihteeri Maanselkä sanoo.

Maanselkä odottaa sosiaaliturvareformia.

– Sosiaaliturvan uudistaminen onkin ensi kauden suurin yksittäinen ponnistus.

– Suomen sosiaaliturvajärjestelmä on valitettavasti sellainen, että tukien varaan on helppo jäädä ja työn vastaanottaminen ei ole kannattavaa.

Maanselän mielestä kaikkien pitäisi päästä osaksi kasvun hedelmiä.

– Se on tärkeää. Kuten pääministeri joskus totesi, kuuluu kasvu kaikille.

KD:n puoluesihteeri keventäisi verotusta korottamalla joko verotettavan tulon alarajaa, eli nostamalla kunnallisveron perusvähennystä tai työtuloista tehtävää työtulovähennystä.

– Kunnille verotulon menetykset pitää korvata täysimääräisesti.

Perheiden tilannetta pitäisi parantaa työllisyyden ohella.

– Pitäisi olla mahdollisuudet perheen perustamiseen. Syntyvyyden heikko tilanne on Suomelle tosi huono asia.

– Perhe-etuudet ovat meille puolueena kallisarvoiset. Erityisesti lapsilisiä voisi korottaa kompensoimaan lapsivähennyksen poistoa, Maanselkä vaatii hallituksen budjettiesityksen kynnyksellä.

Ylös