Essayah: Budjetissa huomioitava pienituloiset ja maatalouden ahdinko

7.8.2018 klo 09:56 Politiikka Merja Eräpolku

– Budjetissa tulee huomioida työnverotuksen kiristymisen estämisen lisäksi pienempien perusetuuksien varassa elävät, vaatii Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

Sari Essayah muistuttaa, että Sipilän hallitus on leikannut ja jäädyttänyt pienituloisimpien sosiaalietuudet.

– Erityisesti pienituloisimmat eläkeläiset ja monilapsiset  lapsiperheet eivät ole päässeet talouden kasvusta osalliseksi. Budjettiriihessä tilanne on korjattava, vaati Essayah. Terveiset valtiovarainministeriön budjettikokoukseen lähtivät KD:n Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun piirihallituksen kokouksesta Vaalasta maanantai-iltana 6. elokuuta.

Essayah peräänkuuluttaa hallitukselta pikaisia toimia myös viljelijöiden auttamiseksi Ruotsin esimerkin mukaan.

– Kuivuuden aiheuttamat satovahingot ovat mittavat. Viljasato jäänee noin puolet pienemmäksi, ja säilörehupula on todellinen. Ruotsin hallitus on tarttunut toimeen, ja esitteli maataloudelle kuivuudesta johtuvien menetysten korvaamiseksi 116 miljoonan kriisipaketin.

Kuluttajat haluavat kotimaisia elintarvikkeita ja niiden saatavuus on koko elintarvikeketjun asia, ei vain luonnonolosuhteiden kanssa painiskelevien viljelijöiden.

Essayah katsoo, että pidemmän aikavälin ratkaisuna viljelijöiden satovahinkovakuutusten rakennetta ja maksuja tulee vähentää sillä, että myös elintarviketeollisuus ja vähittäiskauppa velvoitetaan osallistumaan esimerkiksi rahaston kautta vakuutusmaksujen maksamiseen.

– Kuluttajat haluavat kotimaisia elintarvikkeita ja niiden saatavuus on koko elintarvikeketjun asia, ei vain luonnonolosuhteiden kanssa painiskelevien viljelijöiden. Kuivuus on aiheuttanut satojen menetyksiä ympäri Eurooppaa, Suomen on oltava hereillä oman huoltovarmuuden turvaamiseksi.

Ylös