”Hallitusohjelmasta ei pakiteta, säästöt pysyvät voimassa”

8.8.2018 klo 16:17 Politiikka Samuli Rissanen

Valtiovarainministeri Petteri Orpo ei luvannut uutta rahaa uusiin menoihin. Maatalouden ahdingon paikkaamiseen selvitetään parhaillaan toimenpiteitä, mutta summia Orpo ei halunnut mainita.

Orpo muistutti valtiovarainministeriön laatimaa ensi vuoden budjettiesitystä koskevassa tiedotustilaisuudessa, että talouden tilanne on täysin erilainen kuin kauden alussa kesällä 2015. Tuolloin budjetin alijäämä oli 6,6 miljardia, tänä vuonna 3,2 miljardia ja ensi vuonna alijäämä kutistuu 1,7 miljardiin euroon.

– Emme voi kuitenkaan hengähtää helpotuksesta, Orpo totesi.

Hän muistutti, että liki kolmen prosentin hujakoilla viime ja tänä vuonna kiitänyt talouskasvu hidastuu jo ensi vuonna kahteen prosenttiin ja edelleen 2020-luvulle tuttaessa.

Vaikka vienti on nyt hyvässä vedossa, Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpin nykivä ja epävarmuutta kylvävä kauppapolitiikkaa saattaa Orpon mukaan haitata hyvää kehitystä.

Orpon mukaan budjettiraamit pohjautuvat valtiovarainministeriön ennusteeseen ja uusin sellainen saadaan sopivasti budjettiriihen alla.

Hallitus kokoontuu budjettiriiheen elokuun lopulla. Budjetin käsittelyä jatketaan koko syksy eduskunnassa.

Hallitus kokoontuu budjettiriiheen elokuun lopulla. Budjetin käsittelyä jatketaan koko syksy eduskunnassa.

Tiukasta menokurista huolimatta valtionvelka nousee ensi vuonna arviolta 109 miljardiin euroon. Talouskasvun myötä julkisen talouden velkaantuneisuus kuitenkin taittuu, ja se laskee  alle EU.n kasvu- ja vakaussopimuksessa ylärajana pidettyyn 60 prosenttiin suhteessa bruttokansantuotteeseen.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon mukaan ministeriön budjettiehdotuksen menot ovat ensi vuonna 55,1 miljardia euroa. Se on runsas miljardi euroa vähemmän kuin tälle vuodelle on budjetoitu.

Loppusummaa pienentävät menokurin lisäksi hallitusohjelman mukaiset sopeuttamistoimet, hallituksen kärkihankkeiden päättyminen sekä työttömyysturvamenojen pieneneminen.

Verotulot kasvavat ensi vuonna 45,7 miljardiin euroon.

Uutta rahaa uusiin kohteisiin ei ole tulossa ja hallituksen sopimat säästöt pitävät, Orpo vakuuttaa. Matkailun vauhdittamiseksi ja Finnairin strategian tukemiseksi Helsinki-Vantaan lentoaseman parannuksiin tulee hieman lisää rahaa. Pienten lasten influessarokotuksiin on luvassa rahaa.

Lisäksi 10 miljoonaa euroa satsataan yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturvaan.

Kuivan ja kuuman kesän jäljiltä ahdingossa olevien maatilojen tukemisesta Orpo ei sanonut vielä mitään konkreettista.

– Ministeri Leppä valmistelee hallitukselle keinoja tilojen tilanteen parantamiseksi. Summiin en pysty vielä ottamaan kantaa, Orpo totesi.

Valtiovarainministeriön eilen alkaneet sisäiset budjettineuvottelut alkoivat eilen tiistaina ja budjettiehdotus julkistetaan kokonaisuudessaan huomenna.

Ylös