Östman odotti konkreettisia kriisitoimia kuivuuden aiheuttaman kadon vuoksi-Orpon budjettiehdotuksessa niistä ei ollut tietoa

8.8.2018 klo 17:03 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman kertoo odottavansa jännittyneenä hallituksen budjettiriihestä kriisitoimia maatalouden ahdingon lievittämiseksi. Tänään niistä ei saatu tietoa, kun ministeri Petteri Orpo esitteli valtiovarainministeriön budjettiraamit tiedotusvälineille.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östmanin pitää valtiovarainministeriön budjettiesityksen suuntaa oikeana. Ministeriön budjettiehdotus luo raamit hallituksen budjettiriihelle, joka käydään elokuun lopulla. Eduskunnassa budjettia puidaan koko syksy.

Östman arvostelee budjettiesitystä siitä, ettei siinä haettu ratkaisua kannustinloukkujen purkaamiselle jo nyt. Suurimpia kannustinloukkuja olisi hänen mukaansa voinut purkaa verotuksen avulla.

– Suomen rajaveroaste on jopa 5–10 prosenttia muita pohjoismaita korkeampi 1 800 – 2 400 euroa kuukaudessa ansaitsevilla pienituloisilla, Östman sanoo.

Hänen mielestään valtiovarainministeriön budjettiesityksestä vastaavat kanslipäälliköt voisivat kopioida Kristillisdemokraattien sosiaaliturvan uudistamiseen kehittämän Kannustava perusturva-mallin.

– Riittääkö rahaa maaseudun tieverkoston ylläpitoon? Muistissa viime talven katastrofitilanteet.

Östman arvostelee niin ikään budjettiehdotuksen liikennesatsauksia. Esimerkiksi Helsinki–Turku-ratayhteyden suunnittelurahavarausta käytetään nopean ratayhteyden yleissuunnittelun nopeuttamiseen ja ratasuunnittelun käynnistämiseen, mutta Östman on huolissaan rapautuvasta tieverkostosta maaseudulla.

– Riittääkö rahaa maaseudun tieverkoston ylläpitoon? Muistissa viime talven katastrofitilanteet, Östman kommentoi twitter-tilillään.

Kuivan ja helteisen kesän koettelema viljasato on jäämässä 2000-luvun pienimmäksi ja viime vuoden rankkasateista juontunut katovuosi saa jatkoa. Östman odottaa budjettiriihestä kriisitoimia maatalouden ja tilojen ahdingon paikkaamiseksi. Niistä ei kuitenkaan tänään saatu lisätietoa.

Sen sijaan kuultiin pienistä rahallisista satsauksista Helsinki-Vantaan lentoasemaan ja lasten rokotusohjelmaan. Lisäksi Orpo lupasi 10 miljoonaa euron suuruista satsausta yrittäjien perheenjäsenten työttömyysturvaan.

Yrittäjien ja yrittäjyyden puolesta puhunut Östman pitää satsausta erittäin tervetulleena.

– Vihdoinkin. Hyvä.

Ministeri Petteri Orpon tänään iltapäivällä tiedotusvalineille esittelemien budjettiraamien yksityiskohdat julkistetaan kokonaisuudessaan huomenna.

Ylös