Päivi Räsäsen mielestä Sdp:n välikysymysaikeet Soinin näkemyksistä osoittavat huonoa harkintaa: ”Vakaumus ei ole kaupan”

15.8.2018 klo 09:59 Politiikka Samuli Rissanen

Päivi Räsänen nostaa viime hallituskaudelta pääministeri Jyrki Kataisen esimerkiksi aidosti vakaumusta kunnioittavasta poliitikosta. – Hän oli monessa syvässä arvokysymyksessä täysin eri linjoilla kanssani, mutta osoitti arvostusta vakaumukselleni, Kataisen hallituksessa sisäministerinä toiminut Räsänen kertoo.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen pitää sosialidemokraattien välikysymysaikeita ulkoministeri Timo Soinin aborttinäkemyksistä huonosti harkittuina ja vakaumuksen vähättelynä.

– Toivon, että tästä arvottomasta näytelmästä ymmärrettäisiin ajoissa perääntyä. Ymmärrän sen, että raskaudenkeskeytyksestä on erilaisista vakaumuksista nousevia näkemyksiä, hän sanoo.

Mielipiteistä voidaan neuvotella, mutta vakaumus ei ole kaupan

Hänen mukaansa olisi kuitenkin tärkeää tiedostaa aiheen eettinen herkkyys. Eduskunnassa on perinteisesti ymmärretty aborttikysymyksen kuuluvan omantunnon vapauden alueelle.

– Aborttikeskustelussa on kysymys elämästä ja kuolemasta, ihmisen arvosta ja elämän pyhyydestä. On surullista, jos näitä arvoja käytetään poliittisina pelivälineinä.

Räsänen nostaa viime hallituskaudelta pääministeri Jyrki Kataisen esimerkiksi aidosti vakaumusta kunnioittavasta poliitikosta.

– Hän oli monessa syvässä arvokysymyksessä täysin eri linjoilla kanssani, mutta osoitti arvostusta vakaumukselleni, Kataisen hallituksessa sisäministerinä toiminut Räsänen kertoo.

Erityisesti Räsäsen mieleen on jäänyt keskustelu, jossa Katainen totesi ymmärtävänsä sen, että mielipiteistä voidaan tehdä kompromisseja mutta vakaumus ei ole kaupan.

– Hän ei yrittänyt painostaa minua toimimaan vastoin vakaumustani. Ei se toki olisi onnistunutkaan, Räsänen kertoo.

Ylös