Presidentti Niinistö kiistää blogissaan Mörttisen ja Nurmen kirjan pohjalta esitettyjä väitteitä

16.8.2018 klo 09:38 Kotimaa KD Lehti

– En millään tavalla painostanut Fortumia osallistumaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen, tasavallan presidentti Sauli Niinistö kirjoittaa.

Presidentti Sauli Niinistö kiistää presidentin kanslian nettisivuilla Matti Mörttisen ja Lauri Nurmen tuoreen Sauli Niinistö – Mäntyniemen herra -kirjan pohjalta esitettyjä väitteitä.

Niinistö kiistää muun muassa väitteet siitä, että olisi painostanut Fortumiaosallistumaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen.

– Väite on käsittämätön. Sen tueksi ei ole edes yritetty esittää yhtään faktaa. En ole millään tavalla ollut vaatimassa Fortumia mukaan hankkeeseen, Niinistö kirjoittaa.

Niinistön mukaan Fortum-asia on puitu perusteellisesti jo tuoreeltaan vuonna 2015, jolloin hallitusta moitittiin samasta asiasta. Niinistö viittaa silloisen elinkeinoministeri Olli Rehnin (kesk.) vastaukseen vasemmistoliiton kansanedustajan kirjalliseen kysymykseen. Vastauksessaan Rehn kiisti hallituksen painostaneen Fortumia lähtemään mukaan Fennovoima-hankkeeseen.

Niinistö kummeksuu myös väitteitä siitä, että Niinistön ja työmarkkinajohtajien tapaaminen joulukuussa 2015 olisi ollut salainen. Niinistön mukaan tapaamista ei salattu.

Niinistö muistuttaa, että hän käsitteli työmarkkinatilannetta myös muutamaa viikkoa myöhemmin uudenvuodenpuheessaan. – Puheeni ei tuolloin herättänyt ainuttakaan moitetta sisäpolitiikkaan puuttumisesta, Niinistö kirjoittaa.

Niinistö kertoo saaneensa syksyllä 2015 yhteydenoton molemmilta työmarkkinaosapuolilta yhteisen keskustelutilaisuuden järjestämiseksi.

Niinistö kertoo puhuneensa asiasta pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa ja kutsuneensa osapuolet Mäntyniemeen pääministerin esitettyä myönteisen kantansa.

– Päällimmäinen huoleni oli riitainen tunnelma, ei niinkään itse kilpailukykysopimus. Halusin korostaa varsin heikkoa taloustilannettamme, ja kaikki olivat siitä samaa mieltä, Niinistö kirjoittaa.

Niinistö muistuttaa, että hän käsitteli työmarkkinatilannetta myös muutamaa viikkoa myöhemmin uudenvuodenpuheessaan.

– Puheeni ei tuolloin herättänyt ainuttakaan moitetta sisäpolitiikkaan puuttumisesta, Niinistö kirjoittaa.

Lähde: STT-Tuomas Savonen
Ylös