Aki Ruotsala: ”Luulin kohun unohtuvan hetkessä – ihmisten tuki yllätti”

18.8.2018 klo 13:18 Politiikka Kristiina Kunnas

– Yllättävän moni on lähettänyt tsemppiviestiä, ja pidän sitä signaalina tuesta, toteaa Aki Ruotsala. Hänen hellekesänsä alkoi muita aiemmin, kun hänet ensin valittiin Pori Jazzin toimitusjohtajaksi ja muutama päivä myöhemmin irtisanottiin kohun saattelemana.

Aki Ruotsala saapui Kristillisdemokraattien puoluevaltuuston puheenjohtajana Helsinkiin, kun puoluehallitus pitää lauantaina 18. elokuuta kesän jälkeistä kokoustaan Eduskuntatalossa.

Hänen helteen sietokykynsä oli koetuksella jo ennätyksellisen kuuman ja kuivan kesän alkaessa. Ruotsala nimitettiin Pori Jazzin toimitusjohtajaksi kesäkuun alussa, mutta häneen liitetyt näkemykset homoseksuaaleista synnyttivät mediassa ja somessa kritiikin ja jättikohun vajaata viikkoa myöhemmin, ja pikapotkut seurasivat kohua.

Merikarvian kunnan kehityspäällikön tehtävästä irtisanoutuneella 33-vuotiaalla perheenisällä ei ollut varasuunnitelmaa, joten ratkaisu oli henkilökohtaisesti kova isku.

– Kesän aikana olen viettänyt paljon laatuaikaa perheen kanssa. Meidän pienelle lapsiperheelle kuuma kesä on tarkoittanut tiivistä aurinkorasvaamista, litroittain jäätelöä ja useita pitkiä, iloisia päiviä uimarannalla, Ruotsala kertoo.

Häntä on houkuteltu ja kehotettu lähtemään kansanedustajaehdokkaaksi. – Totta, kyselyjä on tullut paljon, Aki Ruotsala sanoo.

Häntä on houkuteltu ja kehotettu lähtemään kansanedustajaehdokkaaksi.

– Totta, kyselyjä on tullut paljon, ja asia on tarkassa harkinnassa, Ruotsala sanoo.

Eduskuntavaalit käydään ensi huhtikuussa.

– Muutenkin on niin moni lähettänyt tsemppiviestiä, että pidän sitä signaalina tuesta. Kannustusta on tullut myös monelta sellaiselta, joka ei ole kristillisdemokraatti eikä jaa arvopohjaamme muuten.

Ruotsala on käynyt melkoisen henkisen prässin läpi.

– Tällaisessa keskustelussa uhriutuminen tai raivokkaaseen vastaiskuun ryhtyminen saattaa vaikuttaa houkuttelevalta. Mutta koen sen itselleni vieraaksi toimintatavaksi.

– Olen tullut johtopäätökseen, että maltti on valttia.

Aki Ruotsala ajatteli, että kohu unohtuu hetkessä, mutta ihmisten antama tuki on yllättänyt hänet.

– Vieraillessani eri kesätapahtumissa ihmiset ovat henkilökohtaisesti lähestyneet minua. He ovat halunneet tulla sanomaan rohkaisun sanoja. Se tuntuu hyvältä.

Ruotsala pohtii, että hänen tapauksensa on koskettanut ihmisiä laajasti.

– Ehkä tapauksellani oli symboliarvoa, ja siksi yhteiskunnallinen keskustelu edelleen jatkuu. Itse vähän uumoilin sen unohtuvan muutamassa viikossa, mutta ihmisten tuki on näyttänyt, että moni muistaa.

Ylös