IkäArvokas-hanke etsii syrjäytymisuhan alla olevia vanhuksia

22.8.2018 klo 08:47 Kotimaa KD Lehti

Elokuussa 2018 alkanut IkäArvokas-hanke tukee syrjäytymisuhan alla elävien ikäihmisten kotona asumista ja lisää heidän osallisuuttaan.

Etsivän vanhustyön keinoin pyritään nyt löytämään ennen kaikkea niitä vanhuksia, jotka aiemmin eivät ole juurikaan osallistuneet järjestöjen tai virallisten järjestöjen toimintaan. Etsivän ja löytävän toimintamallin avulla löydetyt ikäihmiset ohjataan heidän tarpeitaan vastaaviin toimintoihin ja palveluihin.

Etsivän ja löytävän toimintamallin avulla löydetyt ikäihmiset ohjataan heidän tarpeitaan vastaaviin toimintoihin ja palveluihin.

Nyt alkanut IkäArvokas-hanke jatkokehittää aiemmin kehitettyä etsivän vanhustyön mallia ja levittää sitä valtakunnallisesti. Etsivän ja löytävän vanhustyön toimintamalli kehitettiin vuosina 2014–16 Kirkkopalveluissa vuoden 2013 Yhteisvastuukeräyksen tuotoilla. Toimintamallin mukaan tavalliset ihmiset, naapurit, bussikuskit, taksit, apteekit tai kyläkauppiaat voivat ilmaista ”hoksauta minut” -korteilla huolensa kohtaamistaan ikäihmisistä.

IkäArvokkaan toiminta-alueet ovat tässä vaiheessa Järvenpää, Riihimäki, Hyvinkää, Kerava, Nurmijärvi, Tuusula, Jyväskylä, Oulu, Kajaani, Ristijärvi ja Paltamo.

Stea-rahoitteisen IkäArvokas-hankkeen käynnistäjä on Kirkkopalvelut ry. Sen yhteistyökumppaneita ovat Suomen Kylät, Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry sekä Kirkkohallituksen Yhteinen keittiö -hanke. Myös kunnat ovat keskeisiä kumppaneita.

Jo toteutettujen pilottihankkeiden myötä kuntien rooli projektissa on muotoutunut ja vakiintunut. Toiminta palvelee vahvasti julkisen sektorin sote-toimintoja. Erityisesti sote- ja maakuntauudistuksen käynnistyessä IkäArvokas-toiminta muodostuu linkiksi eri auttajien ja verkostojen välillä, ja parhaimmillaan tehostaa palvelujen integraatiota.

Ylös