Poliitikko kestää vaalien paineen

24.8.2018 klo 08:15 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Vanha vitsi siitä, että politiikka olisi ihan kivaa, mikäli ei olisi vaaleja, on taas ajankohtainen. Jos maakuntavaalitkin toteutuvat, pidetään Suomessa keväällä ennätyksellisesti kolmet vaalit.

Puheenjohtaja Sari Essayah näyttää entisestään piristyvän vaalien paineessa. Hän tekee jättityön hankkiessaan ehdokkaita aseinaan huippu-urheilijan kestävyys, ekonomin tehokkuus ja kristityn kärsivällisyys. Essayah uskoo – ja pitää itsestään selvänä – että oma väki ymmärtää eduskuntavaalien merkityksen. Puolue saa rahoituksen toiminnalleen kansanedustajien määrän mukaan. Essayah luottaa siihen, että kristillisdemokraatit ovat valmiit sekä ehdokkaaksi että ehdokashankintaan vaivojaan säästämättä.

Essayah on huomannut, että suomalaisesta äänestäjästä on tullut entistä vaativampi. ”Viime kuntavaalien tv-puheenjohtajatentissä politiikkaan ja puolueisiin pettynyt kansalainen puki sanoiksi sen, mikä monien äänestäjien mielestä on pielessä nykypolitiikassa. Ennen vaaleja luvataan kaikkea mahdollista, ja vaalien jälkeen tehdään jopa lupauksiin nähden päinvastaista politiikkaa.” (Essayah blogissaan 17.8.)

Nyt poliittinen kenttä on kokenut suuria muutoksia ja Perussuomalaisten pirstoutuminen voi jättää suuren määrän liikkuvia kannattajia. Heistä osa voisi hyvinkin palata Kristillisdemokraattien taakse.

Essayah’n johtama Kristillisdemokraatit ei jakele helppoheikkimäisiä lupauslistoja. Essayah tietää, että kansalainen odottaa kohtaavansa poliitikossa ihmisen. Kansanedustajaksi pääsee vain harva, mutta jokainen ehdokas tarvitsee katoavia ominaisuuksia: reippaan talkoohengen ja kyvyn epäitsekkääseen rutistukseen.

Puoluehallitukselle Essayah arvioi KD:n vaalinäkymät hyviksi. Takana ovat voittoisat kuntavaalit ja viime kuukausien gallupnousu.

Arvokonservatiivien äänistä on meneillään uusjako. Aiemmin KD on menettänyt ääniä perussuomalaisille. Nyt poliittinen kenttä on kokenut suuria muutoksia ja Perussuomalaisten pirstoutuminen voi jättää suuren määrän liikkuvia kannattajia. Heistä osa voisi hyvinkin palata Kristillisdemokraattien taakse.

Voitettavaa on paljon.

 

Ylös