Ruotsin Kristillisdemokraattien vaalivoitto kannustaa taisteluun

21.9.2018 klo 09:09 Pääkirjoitukset Kristiina Kunnas

Ruotsissa Kristillisdemokraateille tuli muhkea vaalivoitto. Vielä hetki ennen syyskuun yhdeksättä päivää KD:lle ennustettiin jopa putoamista neljän prosentin äänikynnyksen alle – ja päätymistä ulos valtiopäiviltä. Avoimen muukalaisvihamieliselle Ruotsidemokraateille povattiin suurimman puolueen asemaa. Kumpikaan ennuste ei toteutunut.

Kristillisdemokraatteja vuodesta 2015 johtanut Ebba Busch Thor jaksoi taistella. Hän nosti sitkeästi esiin muutosehdotuksia sosiaali- ja terveystoimen uudelleenorganisoimisesta sekä kaipasi varhaiskasvatukseen enemmän pedagogeja ja vähemmän sukupuolisekoilua. Hän sai puhua asiaa, eikä joutunut ainoastaan väittelemään mielipiteistä.

Kaikki puolueet olivat syksyn vaaleissa Ruotsidemokraattien puristuksessa. Kristillisdemokraatit uskalsi vetää omaa kestävän kehityksen politiikkaansa. Se nosti avoimesti esiin kristilliset arvot, ja kuulutti sairaanhoito- ja sosiaaliturvauudistusta – sekä kireämpää maahanmuuttopolitiikkaa.

Juuri ennen vaalipäivää tunnelma alkoi nousta, kun kannatuskysely antoi KD:lle jo 5,3%. Vaalien tulosillassa saatiin hurrata, sillä kannatus nousi 6,4 prosenttiin. Kansanedustajia tulee 22.

Niin lähinaapureita kuin olemmekin, on Ruotsi kuitenkin eri maata. Oman kruununsa myötä se ei tipahtanut 2008 alkaneen finanssikriisin jälkeen läheskään niin pohjalle kuin Suomi. Humaanin maahanmuuttopolitiikan valtio on vastaanottanut 1950-luvulta lähtien niin suuren määrän tulijoita, että maan väestöstä on yli 21 prosenttia maahanmuuttajataustaisia. Ruotsinsuomalaisia on lähes puoli miljoonaa.

Vuoden 2015 pakolaistulvassa Ruotsiin tuli yli 160 000 turvapaikanhakijaa, Suomi vastaanotti 32 000. Ruotsalaisten mitta alkoi täyttyä. Maahanmuuttajalähiöiden ongelmat ryöpsähtivät entistä pahemmiksi: rikollisuus autojen polttamisineen, ulkopuolisuuden ongelma ja työttömyys lisääntyivät.

Kaikki puolueet olivat syksyn vaaleissa Ruotsidemokraattien puristuksessa. Kristillisdemokraatit uskalsi vetää omaa kestävän kehityksen politiikkaansa. Se nosti avoimesti esiin kristilliset arvot, ja kuulutti sairaanhoito- ja sosiaaliturvauudistusta – sekä kireämpää maahanmuuttopolitiikkaa.

Lyhyt mutta sinnikäs vaalikamppailu toi niin makean voiton, että se antaa Suomen Kristillisdemokraateille innostavan ja kannustavan esimerkin ensi kevään vaaleihin.

Ylös