Elinkustannusten kasvua on hillittävä

26.8.2018 klo 11:56 Kolumnit Antero Laukkanen

Monen palkkatulo riittää huonosti elämiseen. Elinkustannukset ovat karkaamassa käsistä, eikä työn vaihtosuhde ole enää positiivinen. Kokonaishintatasolla mitattuna euromaista kalleimmat ovat Luxemburg, Irlanti ja Suomi, edullisin Liettua.

On tehtävä kansan hyvinvointia lisäävä kansankiky.

Sähkön siirtohinnoittelua ei voi pitää oikeudenmukaisena. Esimerkkilasku Caruna Oy:ltä: sähkönsiirtoa veloitettiin 32,16 euroa, perusmaksua 47,15 euroa, sähköveroa 21,67 euroa, kaikki yhteensä 101,01 euroa. Arvonlisäveroa oli 19,5 euroa, siis veroa veron päälle. Luit oikein, sähköön kohdistuva osuus laskusta oli vain 32%, muita maksuja 68%. Pidän tätä kansan riistämisenä. Monen on pakko käyttää sähkölämmitystä. Perusmaksua, joka on koko laskusta 47%, voi pitää kohtuuttomana. Nämä maksut nousevat jatkuvasti, Caruna nosti hintoja jälleen 1.7.2018, noin 6%. Olen onnistunut puolittamaan oman perheeni sähkönkulutuksen. Silti sähkölaskuni vain kasvaa.

Tasaverona arvonlisävero tuntuu kaikkein eniten juuri pienituloisten kukkarossa, sillä he käyttävät enemmän tuloistaan ruokaan.

Sähkön siirtohinnoittelun kohtuullistaminen pitää ottaa mukaan hallitusneuvotteluihin.

Suomessa on muihin EU- ja OECD-maihin verrattuna korkea arvonlisäverokanta. Tavoitteeksi pitää ottaa ruuan arvonlisäveron laskeminen lähemmäksi muita EU-maita, tasoon 5–7 prosenttia. Näin paranisivat merkittävästi kaikkein pienituloisimpien mahdollisuudet tulla toimeen. Moni hakee ruokansa leipäjonoista, koska ei ole varaa ostaa tarvitsemaansa.

Tasaverona arvonlisävero tuntuu kaikkein eniten juuri pienituloisten kukkarossa, sillä he käyttävät enemmän tuloistaan ruokaan.

Elintarvikkeiden arvonlisäveron keventäminen lisäisi ruuan kysyntää ja parantaisi kaupan alan ja elintarviketuotannon työllisyyttä. Arvonlisäveron mahdollisen alentamisen vaikutusta kuluttajahintoihin on seurattava tarkasti, jotta hyöty todella siirtyy asiakkaille.

Ylös