On ilmoja pidellyt…

24.8.2018 klo 07:55 Kolumnit Sari Essayah

Kulunut kesä on ollut ennätyksellisen kuuma ja kuiva. Monet olemme nauttineet helteistä mutta maataloudelle poikkeuksellinen säätila on ollut tuhoisaa. On selvää, että hallitukselta pitää tulla riittävät päätökset satovahingoista kärsivien tuottajien tilanteen helpottamiseksi Ruotsin 116 miljoonan euron kriisipaketin esimerkkiä seuraten.

Nyt on kuitenkin nähtävä vielä yksittäistä budjettipäätöstä laajempi kuva ja ymmärrettävä olla kaukaa viisas. Muuttuneet ilmasto-olot ovat jo vaikuttaneet dramaattisesti satonäkymiin ympäri maailman; ja joissakin maissa hätäteurastetaan karjaa rehupulan takia.

Suomessa on säilytettävä pellot viljeltyinä, satsattava maatalouden kannattavuuteen ja ekologisuuteen ja panostettava alan tutkimukseen sekä tuotekehitykseen. Tilojen jatkuvuus on varmistettava ja tuottajan on saatava työstään ansaitsemansa palkka. Suomessa on varauduttava siihen, että roolimme ruuantuottajana kasvaa. Puhdas ruoka ja toimiva elintarvikeketju kun eivät ole maailmalla itsestäänselvyyksiä.

Suomessa on varauduttava siihen, että roolimme ruuantuottajana kasvaa. Puhdas ruoka ja toimiva elintarvikeketju kun eivät ole maailmalla itsestäänselvyyksiä.

Ihmiselle on annettu maaperän, eläin- ja kasvikunnan ”viljelijän ja varjelijan” tehtävä. Ympäristö- ja energia-asioissakin meillä kristillisdemokraateilla on osaamista ja varmasti nykyistä profiiliamme enemmän sanottavaa.

Ensi vuoden keväällä käydään kahdet, tai ehkä jopa kolmet vaalit. Soten ja maakuntavaalien kohtalo on vielä auki, mutta eduskuntavaalit tulevat huhtikuussa ja heti niiden perään eurovaalit. Viime aikojen myötätuuli mielipidemittauksissa pitää saada jatkumaan ja vahvistumaan. Se vaatii meiltä kaikilta kovaa työtä ja sitoutumista. Se vaatii onnistunutta ehdokashankintaa ja aktiivista kampanjointia.

Vaalit ovat ennen muuta mahdollisuus levittää kristillisdemokraattista ideologiaa konkreettisin poliittisin avauksin. Suomen kuiva ja kova maaperä kaipaa nyt tervehdyttävää otetta – inhimillisempää ja arvopohjaista.

Ylös