Essayah: Suomen puhuttava EU:ssa rakenneuudistusten ja terveen talouden välttämättömyydestä

31.8.2018 klo 20:08 Politiikka Merja Eräpolku

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah yhtyy pääministeri Juha Sipilän näkemykseen siitä, että Suomen EU-puheenjohtajuuskausi osuu strategisesti tärkeään aikaan EU:n monien eri politiikkasektoreiden kehittämisen kannalta.

Eduskunnan suuri valiokunta jatkoi Suomen EU-puheenjohtajuuskautta pohjustavaa kansalaiskuulemisten sarjaansa Turussa Eurooppa-foorumilla tänään 31. elokuuta. Pääaiheena oli EU:n kauppa- ja kehityspolitiikka.

Tilaisuuden aluksi pääministeri Juha Sipilä (kesk) puhui Suomen EU-puheenjohtajakauden valmistelusta. Sipilä totesi, että vuoden 2019 jälkipuoliskolla sinivalkoinen kädenjälki näkyy eurooppalaisella agendalla.

– Kyllä Suomella on mahdollisuus olla kokoaan suuremmassa roolissa ja edelläkävijä esimerkiksi teknologiaan liittyvissä ratkaisuissa, kommentoi Suuren valiokunnan jäsen Sari Essayah KD-lehdelle.

Edessä on Essayah’n mukaan Suomelle tärkein neuvotteluvuosi sitten EU-liittymissopimuksen. Pöydällä ovat niin EU:n seitsenvuotiset rahoituskehykset, Brexitin toteutuksen realisoituminen, talous- ja rahaliitto EMU:n kehittämiseen sekä yhteiseen turvallisuus- ja puolustuspolitikkaan liittyvät kysymykset. Myös ilmastopolitiikan suuntaviivat ovat linjattavina.

– Vääntö rahoituskehyksistä jäsenmaiden kesken ja Euroopan parlamentin kanssa tulee olemaan vaikea, kun Brexitin myötä toiseksi suurimman nettomaksajamaan osuus EU-budjetista poistuu. Suomen on tiukasti vaadittava EU:lle laihdutuskuuria, jossa byrokratiaa ja turhaa sääntelyä karsitaan, ja varojen käyttöä tehostetaan, Essayah korostaa.

EU:n komissio antoi toukokuussa esityksensä vuoden 2020 jälkeen noudatettavasta rahoituskehyksestä.

Essayah’n mielestä talouteen liittyvissä asioissa Suomen julkisen velka-asteen laskeminen alle 60 prosentin bruttokansantuotteesta mahdollistaa, että EU-pöydissä Suomi voi ryhdikkäästi puhua muille jäsenmaille rakenneuudistusten ja terveen talouden välttämättömyydestä yhteisvastuun lisäämisen sijaan.

– Monien EU-maiden sosiaaliturva-, työttömyys- ja eläkejärjestelmät kaipaavat kipeästi uudistuksia. Suomen pitää tätä viestiä viedä eteenpäin tiukasti EU-pöydissä, Essayah korostaa.

Ylös