Östman vetosi hallitukseen: Viljelijöiden on saatava kunnon hinta tuotteistaan

6.9.2018 klo 17:51 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Peter Östman vetosi syyskauden ensimmäisellä kyselytunnilla voimakkaasti hallitukseen maatalouden pitkän aikavälin kannattavuuden parantamiseksi. Östman vetosi myös tuoreeseen kyselyyn: Suomalaiset ovat valmiita maksamaan ruuastaan, mikäli isompi osa voitosta menisikin alkutuottajille kaupan sijaan.

Kristillisdemokraatit pitivät ainoana eduskuntaryhmänä maataloustuottajien ahdinkoa keskustelussa eduskunnan syysistuntokauden ensimmäisellä kyselytunnilla.

KD:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman halusi kaksiosaisessa kysymyksessään kuulla ensiksi hallituksen eväät maatalouden pitkän aikavälin ongelmiin.

Hallitus on satsaamassa tänä vuonna lisäbudjetissaan 30 miljoonaa pitkäjaksoisen kuivuuden aiheuttamien satovahinkojen korvaamiseen, mutta maatalouden krooninen kannattavuusongelma on silti yhä ratkaisematta.

Ruokaketjussa vallitsevaa asetelmaa ja ilmapiiriä leimaa kaupan ylivertainen asema neuvotteluosapuolena.

Östman viittasi kysymyksessään niin ikään maatalouden kannattavuudesta raporttia laativan vuorineuvos Reijo Karhisen eilen antamiin väliaikatietoihin. Karhisen mukaan ruokaketjun sisäinen ilmapiiri on tulehtunut, jännitteet ovat vahvat ja osapuolet poteroissaan.

Ruokaketjussa vallitsevaa asetelmaa ja ilmapiiriä leimaa kaupan ylivertainen asema neuvotteluosapuolena. Elintarvikkeiden alkutuottajat saavat vain murto-osan siitä, mitä kuluttaja maksaa kaupassa lopputuotteesta.

Tuottajien huonoa asemaa neuvotteluissa sureva Östman halusi kuulla, millaisia keinoja hallituksella olisi parantaa elintarvikkeiden alkutuottajien asemaa, jotta he saisivat kunnollisen hinnan tuotteistaan.

Östman antoi ymmärtää, että samalla pitäisi suitsia elintarviketeollisuuden ja suurten kauppaketjujen ahneutta.

– Että miten ne kehtaavat, ja kehtaavathan ne, Östman kysyi.

Östman sai aiheelleen tukea myös Ylen julkistamasta tuoreesta kyselystä. Sen perusteella 90 prosenttia suomalaisista olisi valmis maksamaan maitolitrastaan enemmän, jos he tietäisivät korotuksen menevän maidontuottajalle.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän mukaan hallitus pyrkii suitsimaan ruokaketjussa vallitsevaa vinoumaa, jossa osto-ja neuvotteluvoima on valunut ketjun loppupäähän. Tulossa on muun muassa elintarvikemarkkinalaki ja sen toteutumista valvomaan erillinen valtuutettu.

Ylös