Ovensuukysely ennakoi jännittävää vaali-iltaa Ruotsissa: Blokit lähes tasoissa, ruotsidemokraattien jytky toteutumassa

9.9.2018 klo 22:02 Politiikka Samuli Rissanen

Ruotsissa porvariallianssi ja punavihreä blokki ovat saamassa lähes saman verran ääniä, kertoo SVT:n ovensuukysely. Ruotsidemokraattien jytky on toteutumassa. Myös vasemmistopuolue ja kristillisdemokraatit ovat tekemässä vahvan vaalituloksen.

Ruotsissa saadaan jännittää todennäköisesti pitkä ilta, sillä SVT:n ovensuukyselyn perusteella porvariallianssi ja punavihreä blokki ovat lähes tasoissa. Aiemmissa vaaleissa melko hyvin kutinsa pitäneen kyselyn mukaan porvariallianssi olisi saamassa 39,6 prosenttia äänistä ja punavihreä blokki 39,4 prosenttia.

Ruotsidemokraatit on ottamassa oman jytkynsä. Ovensuukysely povaa puolueelle 19,2 prosentin ääniosuutta ja blokkiin kuulumaton puolue tekee hallituksen muodostamisesta todennäköisesti vaikeaa.

.

Erittäin vahvaa vaalitulosta ovat ovensuukyselyn mukaan tekemässä myös porvariallianssiin kuuluvat kristillisdemokraatit, jotka saisivat kyselyn mukaan peräti 7,4 prosentin kannatuksen.

Suomen pääministeri Juha Sipilä arvioi YLE:lle, että hallituksen muodostamiseen saattaa nyt kulua Ruotsissa pitempi aika ja ratkaisua voidaan joutua hakemaan blokkien ulkopuolelta.

– Tämä voi olla pitkäkin prosessi, ellei jotakin yllättävää ratkaisua löydy, Sipilä arvioi.

Sosiaalidemokraatit säilyttävät suurimman puolueen aseman, vaikka ovensuukysely povaa demareille raskasta tappiota. Sen sijaan blokkikumppani vasemmistopuolue on saamassa vaalivoiton.

Erittäin vahvaa vaalitulosta ovat ovensuukyselyn mukaan tekemässä myös porvariallianssiin kuuluvat kristillisdemokraatit, jotka saisivat kyselyn mukaan peräti 7,4 prosentin kannatuksen. Se on liki kolme prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisissä vaaleissa.

Vielä kuukausi ennen vaaleja mielipidemittaukset näyttivät kristillisdemokraateille kolmen prosentin kannatusta ja puoluetta uhkasi tippuminen valtiopäiviltä.

KD:n puoluesihteeri Acko Ankarberg Johansson arvioi SVT:lle, että kristillisdemokraattien kampanjan loppukiriä on vauhdittanut ruotsalaisia koskettavien terveydenhuollon teemojen esilläpitäminen. Ankarberg Johansson totesi, että hoitojonoissa viruu tälläkin hetkellä 111 000 ruotsalaista. Puoluejohtaja Ebba BuschThor on pitänyt aihetta esillä vaalikampanjan aikana ja saa puoluesihteeriltä varauksettoman tuen.

– Meillä on hurjan hyvä puheenjohtaja, hän myöntää.

SVT:n ovensuukyselyn tulos:

Sosiaalidemokraatit 26,2 %
Maltillinen kokoomus 17,8 %
Ruotsidemokraatit 19,2 %
Vasemmistopuolue 9,0 %
Keskustapuolue 8,9 %
Liberaalit (entinen kansanpuolue) 5,5 %
Kristillisdemokraatit 7,4 %
Ympäristöpuolue 4,2 %
Feministipuolue 1,1 %
Muut 1,4 %

Porvariblokki (maltillinen kokoomus, keskustapuolue, liberaalit, kristillisdemokraatit) 39,6 %

Punavihreä blokki (sosiaalidemokraatit, ympäristöpuolue ja vasemmistopuolue) 39,4 %

SVT:n ovensuukyselyyn vastasi 11 630 äänestäjää.

Ylös