Porvariallianssi uhkuu Ruotsiin uutta hallitusta-punavihreä blokki on hienoisesti suurempi

10.9.2018 klo 00:28 Politiikka Samuli Rissanen

Porvariallianssin ja punavihreän blokin välinen tiukkaakin tiukempaa vaalitaistelua on käyty prosentin kymmenysten marginaaleissa, mutta maltillisen kokoomuksen vaalivalvojaisissa tehdään jo Ruotsiin uutta hallitusta.

Punavihreä blokki näyttää säilyttävän muutaman prosenttiyksikön kymmenyksen johtonsa, kun vaalituloksen laskenta etenee kohti loppuaan Ruotsissa. Silti porvariallianssin veturin, maltillisen kokoomuksen vaalivalvojaisissa tehtiin Ruotsiin jo uutta hallitusta.

– (Porvariallianssin) tulos on huomattavasti odotettua parempi. Ruotsi saa nyt uuden hallituksen, kokoomuksen nuorten puheenjohtaja Benajmin Dousa vakuutti SVT:lle.

Maltillisen kokoomuksen, kristillisdemokraattien, liberaalien ja keskustan puheenjohtajat haluavat muodostaa uuden hallituksen, hän uskoo.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor vei puolueensa vaalivoittoon Ruotsissa, mutta porvariallianssin ja punavihreän blokin tiukkakin tiukempi vaalitaistelu vaikeuttaa hallituksen muodostamista. (Kuva: Kaj Aalto)

– Mikäli porvariallianssi on suurempi kuin punavihreä blokki, lähdemme muodostamaan hallitusta, BuschThor arvioi SVT:lle.

Porvariallianssiin kuuluvista puolueista kristillisdemokraatit ovat tehneet vahvan vaalituloksen. Kristillisdemokraatit on saamassa 6,4 prosenttia äänistä. Viime vaaleissa puolueen äänisaalis oli 4,6.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba BuschThor vakuutti vaalipäivänä, että porvariallianssi voi hyvin ja hänen oma pääministeriehdokkaansa on maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson.

– Mikäli porvariallianssi on suurempi kuin punavihreä blokki, lähdemme muodostamaan hallitusta, BuschThor arvioi SVT:lle.

Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson on puolestaan julistautunut vaalien voittajaksi. Hän  vaatii muilta puolueilta hallituskommentteja.

–  Kokoomuksen Ulf Kristersson on luvannut vaihtaa hallituksta. Miten hän aikoo vaihtaa hallitusta? Valitsetko Stefan Löfvenin vai Jimmie Åkessonin, Åkesson puhui omilleen Tukholmassa.

Vaalitulosten laskenta on ollut Ruotsissa odotettua hitaampaa, mutta hieman puolen yön jälkeen Suomen aikaa punavihreä blokki oli kerännyt 40,6 prosenttia äänistä ja porvariallianssi 40,3.

Ruotsin valtiopäivävaaleissa suurin puolue sosiaalidemokraatit olisi saamassa 28,3 prosenttia äänistä, kakkoseksi ääntenlaskennan myötä kirinyt maltillinen kokoomus 19,7 prosenttia ja ruotsidemokraatit 17,7 prosenttia, kun valtaosa vaalipiireistä on laskettu.

Tilanne klo 00.20 Suomen aikaa, kun lähes 5600 vaalipiiriä 6 000:sta on laskettu:

Vasemmistopuolue 7,9 prosenttia

Sosiaalidemokraatit 28,3

Ympäristöpuolue 4,4

Keskustapuolue 8,6

Liberaalit 5,5

Maltillinen kokoomus 19,8

Kristillisdemokraatit 6,4

Ruotsidemokraatit 17,7

Ylös