Kristillisdemokraattien Sari Tanus on huolissaan kansanedustajiin kohdistuvasta uhkailusta

12.9.2018 klo 16:50 Politiikka Kristiina Kunnas

– Uhkailu on vakava asia ja huolestuttavasti lisääntynyt. Olen itsekin joutunut sen kohteeksi, sanoo kansanedustaja Sari Tanus. Hän osallistui parlamentaariseen ohjausryhmään, joka tuki tutkimusta tasa-arvon toteutumisesta eduskuntatyössä. – Sen sijaan seksuaalista häirintää en ole kokenut, Tanus jatkaa.

Eduskunnassa julkaistiin tänään keskiviikkona 12. syyskuuta tutkimus tasa-arvotyön toteutumisesta eduskuntatyössä. Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kuului tutkimusta tukevaan parlamentaariseen ohjausryhmään.

– Tutkimuksessa nousi vahvasti esiin kansanedustajiin kohdistuva uhkailu. Erityisesti sosiaalisessa mediassa uhkailu on usein hyvinkin voimakasta.

– Uhkailu ei ole millään tasolla hyväksyttävää, Sari Tanus sanoo.

Yli 70% kyselyyn vastanneista edustajista kertoi saaneensa työssään erilaisia suoria uhkauksia.

Olen kansanedustajana kerran joutunut olemaan yhteydessä jopa Suojelupoliisiin. – KD:n lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus

– Nykyinen somekulttuuri on madaltanut kynnystä uhkailuun merkittävästi. Minullekin ovat tulleet tutuksi varsinkin somessa tapahtuvat nimittely ja uhkailuksi koettavat viestit, Tanus kertoo.

Hän toteaa, että eduskunnassa uhkailuun suhtaudutaan äärimmäisen vakavasti.

– Kansanedustajia onkin opastettu ohjaamaan uhkaavat sähköpostit suoraan eduskunnan turvallisuusosastolle.

– Olen kansanedustajana kerran joutunut olemaan yhteydessä jopa Suojelupoliisiin asiassa, joka oli hyvinkin uhkaava, vuodesta 2015 eduskunnassa istunut tamperelainen lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus sanoo.

Sukupuoliseen häirintään Tanus ei työssään ole törmännyt.

– Ehkä olen entisessä työssäni niin tottunut joskus aika ronskiinkin huumoriin, etten ole kovin herkkähipiäinen sellaisen suhteen, Tanus sanoo.

Mieskansanedustajien käytöksestä Tanus antaa lähes pelkästään plussaa.

– On hyvä, että seksuaalisesta häirinnästä keskustellaan myös eduskunnassa. Toivottavaa kuitenkin olisi, että ihmisten välinen kanssakäyminen voisi olla luonnollista, eikä asiaa myöskään ylikorostettaisi.

– Mutta jos väärinkäytöksiä ilmenee, pitää niihin toki heti puuttua.

Eniten Tanusta huolettaa kansanedustajantyön kuormittavuus.

– Esimerkiksi pienten lasten vanhempien jaksaminen ja arjen sovittaminen kansanedustajan työhön on varmasti haastavaa. Tämä nousi myös vahvasti esiin nyt julkaistussa tutkimuksessa.

 

 

Ylös