Vanhustenhoito unohtui budjettiriihessä eivätkä uutiset haamuhoitajista helpota tilannetta

13.9.2018 klo 17:26 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus nosti eduskunnan torstaisella kyselytunnilla esille vanhustenhoidon hälyttävän tilan. Uutiset haamuhoitajista herättävät lisäksi kysymyksen valvonnan tilasta.

Tanus muistutti, että vanhustenhoidon kokonaistilanne on hälyttävä.

– Palvelujen määrää ja laatua ei ole saatu lisättyä tarpeen mukaan. Vanhustenhoito ontuu niin laitoksissa kuin kotihoidossa muun muassa liian pienestä hoitajamitoituksesta johtuen, hän arvioi.

Valitettavasti tilanteeseen ei saatu apua elokuun budjettiriihessä, jossa hallitus sivuutti vanhustenhoidon heikon tilanteen. Vaikka vanhustenhoito on kuntien vastuulla, vaikuttavat rajut leikkaukset kuntien valtionosuuksiin väistämättä kuntien mahdollisuuksiin vastata kasvavaan hoitotarpeeseen.

Tilannetta ei helpota viime aikaiset uutiset ”haamuhoitajista”, joilla joissakin yksityisissä vanhusten hoitoyksiköissä oli kierretty henkilöstömitoitusta.

Tilannetta ei helpota viime aikaiset uutiset ”haamuhoitajista”, joilla joissakin yksityisissä vanhusten hoitoyksiköissä oli kierretty henkilöstömitoitusta.

Tanus kysyikin, miten hallitus aikoo taata inhimillisen ja arvokkaan vanhuuden ja miten valvontaa tullaan lisäämään.

Peruspalveluministeri Annika Saarikon mukaan laiminlyönnit pitävät vähintään yksittäistapausten osalta paikkansa, mutta se ei ole koko totuus vanhustenhoidosta. Saarikon mukaan viime kaudella säädetyn vanhuspalvelulain ja laatusuositusten myötä on saatu hyvää aikaan. Nyt asiaa auttaa myös kuntien parantunut taloustilanne.

Ylös