Vuodesta 2018 tulee nykyisen suhdannevaiheen paras vuosi-kolmen prosentin kasvu laantuu jatkossa 1,5:een, ennustaa VM

14.9.2018 klo 13:16 Politiikka Samuli Rissanen

Kuluvasta vuodesta 2018 on tulossa nykyisen suhdannevaiheen paras vuosi.

Valtiovarainministeriö ennustaa tänään julkaistussa taloudellisessa katsauksessaan talouskasvun kiihtyvän 3 prosenttiin tänä vuonna. Viime vuonna talous kasvoi liki samaa vauhtia. Tulevina vuosina Suomen talouden kasvu kuitenkin hidastuu ensin runsaaseen 1,5 prosentin vauhtiin ja sen jälkeen prosenttiin.

Valtiovarainministeriö, jonka ennusteen varaan hallitus budjettiriihensä sorvaa, on pessimistisimpien talousennustajien joukossa, kun tarkastellaan lähivuosia.

Valtiovarainministeriön talouskasvuennuste tälle vuodelle on 3 prosenttia. Ensi vuonna VM ennakoi kasvun hidastuvan 1,7 prosenttiin ja vuonna 2020 1,6 prosenttiin. Valtiovarainministeriö, jonka ennusteen varaan hallitus budjettiriihensä sorvaa, on näin pessimistisimpien talousennustajien joukossa, kun tarkastellaan lähivuosia.

Keskipitkällä aikavälillä vuosina 2021–2022 talouden arvioidaan kasvavan noin prosentin vuodessa, mikä vastaa talouden potentiaalisen tuotannon kasvuvauhtia.
– Talous puskee nyt eteenpäin suhdanteen huipulla. Työllisyys kasvaa nopeasti, ja julkinen talous vahvistuu. Lähivuosina pitää kuitenkin varautua selvästi vaisumpaan menoon, valtiovarainministeriön osastopäällikkö, ylijohtaja Mikko Spolander arvioi tiedotteessa.

Kotitalouksien kulutuskysyntää rajoittaa ministeriön mukaan kuitenkin se, että reaalisten käytettävissä olevien tulojen määrä ei kasva samaan tahtiin kuin aiemmin.

Valtiovarainministeriö ennustaa Suomen työllisyysasteen nousevan 73 prosenttiin vuonna 2020.
Hallituksen yhtenä kärkitavoitteena on ollut nostaa työllisyysaste 72 prosenttiin. Tämä tavoite on jo liki saavutettu.

Ministeriön arvio työttömyysasteen kehityksestä lipsahti julki jo eilen Työttömyysvakuutusrahaston tiedotustilaisuudessa. VM ennustaa, että työttömyysaste putoaa ensi vuonna 6,9 prosenttiin.

Ylös