Essayah: Hallitus jätti käyttämättä viimeisenkin mahdollisuutensa muuttaa perhepolitiikan kurssia ja vanhustenhoidon tilaa

18.9.2018 klo 13:21 Politiikka Samuli Rissanen

Hallitus unohti vanhustenhoidon eikä käyttänyt viimeistäkään tilaisuutta muuttaa kehnoksi osoittautunutta perhepolitiikkaansa, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistutti  budjettikeskustelussa eduskunnassa.

Valtion talousarvion eduskuntakäsittelyssä kristillisdemokraatit aikovat nostaa erityisesti vanhustenhoidon, eläkeläiset, lapsiperheet ja koulutuksen keskeisinä teemoina, Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kertoo.

Samalla nämä ovat ne ryhmät, joiden tilanteen kohentamiseksi hallitus jätti käyttämättä viimeisenkin mahdollisuutensa. Nyt käsillä oleva ensi vuoden talousarvio jää Juha Sipilän hallituksen viimeiseksi.

Erityisesti hallitus näyttää unohtaneen vanhustenhoidon, jonka surkeasta tlanteesta kertoo esimerkiksi se, että hoitajamitoitusta kierretään ”haamuhoitajila”, jotka eivät oikeasti ole mukana hoitotyössä. Samalla kotihoidon henkilöstö uupuu liian suuren työkuorman alle.

Essayah muistuttaa, että ikäihmiset eivät saa sitä hoivaa ja hoitoa, jota he tarvitsevat.

Budjettiriihessä hallituksella oli mahdollisuus kääntää perhepolitiikan suuntaan. Aika vähäisiksi jäivät hallituksen eväät

– Hallituksella oli mahdollisuus parantaa vanhustenhoidon tilaa budjetoimalla lisää varoja vanhustenhoitoon, lisäämällä henkilökuntaa ja parantamalla palveluita. Nyt se unohtui.

Essayah’n mukaan hallitus ei ole tehnyt vastuullista perhepolitiikkaa aikana jolloin syntyvyys on laskenut hälyttävän alhaiseksi ja lasten hankintaa lykätään vuosi vuodelta yhä myöhäisempään elinvaiheeseen.
– Perhe-etuudet on jäädytetty, lapsivähennys on poistettu ja päiväkotien ja koulujen ryhmäkokoja on kasvatettu. Budjettiriihessä hallituksella oli mahdollisuus kääntää perhepolitiikan suuntaan. Aika vähäisiksi jäivät hallituksen eväät, Essayah arvioi.

Viimeisessä budjetissaan hallitus ei myöskään korjannut aiemmin tekemiään indeksijäädytyksiä, mikä vaikuttaa kaikkein heikommassa asemassa elävien ihmisten toimeentuloon.

Hallituksen budjetista löytyy kuitenkin paljon hyvääkin, joista keskeisin oli maatalouden tilanteen parantamiseksi esitetty kriisipaketti. Hallituksen esittämä noin 30 miljoonan euron välitön kriisipaketti vaikuttaa Essayah’n mielestä varsin pieneltä, kun otetaan huomioon tilanteen koko vakavuus. KD eduskuntaryhmä esitti kesäkokouksessaan 100 miljoonan euron välitöntä kriisipakettia.

Hallituksen talousarvioesityksessä on useita hyvin näennäisiä panostuksia. Räikein esimerkki liittyy 40 miljoonan euron liikennepakettiin. Samalla hallitus pienentää perusväylänpidosta yhteensä 370 miljoonaa euroa.
– Hyvin käyntiin saatu väyläverkon korjausvelan pienentäminen pysähtyy kuin seinään ja tiestön kunto jatkaa rapautumistaan, Essayah kritisoi.

Hän muistuttaa, että tiestön korjausvelan pienentämisestä on sovittu parlamentaarisesti.

Eduskunta pui budjettia koko syksyn. Kristillisdemokraattien vaihtoehtoinen budjettiesitys julkaistaan kokonaisuudessaan loppusyksyllä.

Ylös