Laukkanen: Alhaista syntyvyyttä voivotellaan, mutta samalla tehdään mittavia leikkauksia päiväkotien henkilöstömitoitukseen

20.9.2018 klo 17:05 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen vaati eduskunnan kyselytunnilla vastauksia päiväkotien työntekijäpulaan. – Miten varmistetaan, että päiväkodeissa on riittävästi työntekijöitä, jotta lapsille voidaan luoda turvallinen ympäristö, Laukkanen kysyy.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen nosti eduskunnan kyselytunnilla esiin päiväkotien työvoimanpulan.

Laukkanen siteerasi Yle svenskan tämän viikkoista uutista, jonka mukaan helsinkiläisessä päiväkodissa pahimmillaan kaksi työntekijää on joutunut vastaamaan 63 lapsen hoidosta.

– Se rikkoo jo reippaasti lain asettamat vaatimukset. Tapaus ei ole yksittäinen, vaan kyse on yleisestä ongelmasta. Laukkanen totesi.

Päivähoidossa eletään Laukkasen mukaan muutenkin vaikeita aikoja. Virkoja ei saada täytettyä, henkilökuntaa on sairaslomalla ja sijaisten saaminen on kiven alla.

Päivähoidossa eletään Laukkasen mukaan muutenkin vaikeita aikoja. Virkoja ei saada täytettyä, henkilökuntaa on sairaslomalla ja sijaisten saaminen on kiven alla. Lasten turvallisuus voi olla jo uhattuna päivähoidon tilanteen vuoksi.

Laukkanen muistutti, että valtionvarainministeriö voivottelee alhaista syntyvyyttä, mutta siitä huolimatta hallituskaudella on kohdistettu mittavia leikkauksia päiväkotien henkilömitoituksiin. Samalla myös uusi varhaiskasvatuslaki voi vain pahentaa työntekijäpulaa.

– Miten varmistatte, että päiväkodeissa on riittävästi työntekijöitä, jotta lapsille voidaan luoda turvallinen ympäristö.

Laukkasen mukaan yksi keskeinen syy alan työntekijäpulaan on alhainen palkkataso, joka ei vastaa korkeaa koulutusvaatimusta. Laukkanen kysyi, aikooko hallitus jotenkin edistää palkkatason nostoa.

Ministeri Sanni Grahn-Laasosen mukaan henkilöstömitoituksista on säädetty tarkasti varhaiskasvatuslaissa. Henkilöstöpula ja rekrytointivaikeudet juontuvat siitä, että koulutusmäärät eivät ole olleet riittäviä.

– Tällä hallituskaudella koulutuspaikkoja on lisätty merkittävästi, ministeri muistutti.

Ylös