Päivi Räsänen tukee Soinia: ”Elämän kunnioittaminen ja naisten oikeuksien kannattaminen eivät ole ristiriidassa keskenään”

20.9.2018 klo 11:25 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen toivoo, että esitettäisiin täsmällisesti, minkä Suomen linjan kanssa Soinin lausunnot ovat ristiriidassa. Räsänen ei näe ristiriitaa elämän kunnioittamisen ja naisten oikeuksien kannattamisen välillä.

Ulkoministeri Timo Soinille esitetään epäluottamuslausetta. Taustalla ovat Soinin abortinvastaiset esiintymiset.

– Ulkoministeri Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan. Siksi esitän, että eduskunta toteaa ettei Soini nauti eduskunnan luottamusta, Sdp:n Maarit Feld-Ranta sanoi eduskunnassa.

Sdp:n lisäksi hankkeessa ovat mukana vihreät, vasemmistoliitto ja Rkp.

Myös hallituspuolueiden riveistä kuultiin debattikierroksen aikana kriittisiä äänenpainoja. Kokoomuksen Jaana Pelkonen kysyi Soinilta, miten voidaan varmistaa, ettei äärimmäisen tärkeä työ tyttöjen ja naisten oikeuksien puolesta, ja samalla Suomen maine saa kolhuja tämän aborttikannanottojen takia.

– Olen katolinen kristitty, eikä se tähän päivään mennessä ole tätä salia häirinnyt. Tämä on vakaumukseni, johon minulla on oikeus. Se ei huutelemalla mihinkään muutu.

Kristillisdemokraatit ovat ilmoittaneet irtisanoutuvansa Sdp:n esittämästä epäluottamuslauseesta.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Päivi Räsänen toivoo, että esitettäisiin täsmällisesti, minkä Suomen linjan kanssa Soinin lausunnot ovat ristiriidassa. Räsäsen mukaan tyttöjen ja naisten oikeuksien kannattaminen ei ole ristiriidassa elämän kunnioittamisen kanssa.

– Myöskään ulkopoliittisessa selonteossa ei puhuta abortista mitään, Räsänen muistutti.

Eilisessä Alma median järjestämässä eduskuntapuolueiden puheenjohtajien tentissä kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah tuli Soinin rinnalle arvioidessaan, että ministerille kuuluu asiassa sanan, omantunnon- ja mielipiteen vapaus. Essayah muistutti, että Soini osallistui Ottawassa abortin vastaiseen mielenilmaukseen omalla vapaa-ajallaan.

Soini itse puolustautui eduskunnassa kertomalla, ettei puhunut Ottawan mielenilmauksessa sanaakaan vaan ainoastaan käveli kynttilä kädessä. Hän vetosi, että mielipiteen- ja uskonnonvapaus koskee myös häntä.

– Olen katolinen kristitty, eikä se tähän päivään mennessä ole tätä salia häirinnyt. Tämä on vakaumukseni, johon minulla on oikeus. Se ei huutelemalla mihinkään muutu.

Soinin luottamuksesta äänestetään todennäköisesti perjantaina.

Ylös