Eduskunta äänestää Soinin luottamuksesta-Sari Tanuksen mielestä näytelmälle ei olisi ollut mitään tarvetta

21.9.2018 klo 10:49 Politiikka Samuli Rissanen

– Tuhannet aborttia miettivät ja abortin läpikäyneet käyvät iltavigilioissa ja muissa vastaavissa tilaisuuksissa, jotkut vuosikymmenten ajan, jotkut aina abortin vuosipäivänä sitä pientä lasta muistaen. Tämä on kaikkien, myös oikeuskanslerinkin hyvä tietää, Tanus muistuttaa.

Eduskunta äänestää tänään iltapäivällä ulkoministeri Timo Soinin luottamuksesta. Epäluottamusta Soinille ovat esittäneet oppositiopuolueet SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP, jotka ovat olleet tyytymättömiä Soinin aborttikannanottoihin.

Epäluottamusesityksen tekijöiden mielestä Soinin toiminta ulkomailla kiistää naisten oikeudet ja Suomen ulkopoliittisen linjan.

Kuka oikeasti päättelisi valtion virallista kantaa ministerin vigiliaan osallistumisen perusteella. Ei sitten kukaan.

Kristillisdemokraatit eivät näe Soinin toiminnassa ongelmaa, sillä vakaumuksen, omantunnon- ja mielipiteen vapaus kuuluu ministerillekin.

– Miksi ulkoministerillä ei olisi oikeutta osallistua vigiliaan, jossa muistetaan abortoituja lapsia, kun abortin tehneitä naisiakin niihin tilaisuuksiin osallistuu.Usein näissä tilaisuuksissa kipuillaan myös yhdessä syystä tai toisesta abortin tehneiden kanssa, kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus muistutti eduskunnassa.

– Ja kuka oikeasti päättelisi valtion virallista kantaa ministerin vigiliaan osallistumisen perusteella. Ei sitten kukaan, hän lisää.

Tanuksen mukaan on merkillistä, että vastaavaa asiaa ei nostettu esiin, kun ministeri Stubb puhui suuresti Euroopassa sukupuolineutraalin avioliittolain puolesta vaikka laki silloin oli toinen Suomessa.

– Olen todella hämmästynyt tässä salissa käydystä vaahtoamisesta liittyen ulkoministeri Soinin toimintaan.

– Annan tukeni Soinille ja arvostan hänen suoraselkäistä toimintaansa. Epäluottamukselle ei oikeasti ole minkäänlaista tarvetta, Tanus sanoo.

Soinin luottamuksesta äänestetään epätavallisessa tilanteessa

Epäluottamusta Soinille ovat esittäneet oppositiopuolueet SDP, vihreät, vasemmistoliitto ja RKP.

Kristillisdemokraatit eivät kannata hanketta.

Perussuomalaiset ei sitä vastoin ole kertonut, miten ryhmä aikoo suhtautua entisen puheenjohtajansa luottamukseen, joten ryhmän äänestyskäyttäytyminen jää nähtäväksi.

Äänestys Soinin luottamuksesta on ennakkoon ravistellut myös hallituspuolue kokoomuksen rivejä.
Kokoomuksen kansanedustajista Saara-Sofia Sirén ja Jaana Pelkonen ovat sanoneet, etteivät aio äänestää Soinin luottamuksen puolesta.

Keskustassakin Soinin menettelyä on pidettyä huonosti harkittuna, mutta päähallituspuolueen tavoite on pitää hallitus koossa, joten keskusta äänestää nimenomaan hallituksen luottamuksen puolesta.

Siniset tukevat omaa ministeriään.

Äänestys käydään iltapäivällä klo 13 alkavassa täysistunnossa.

Ylös